Chcete vědět, jak dopadly testy másla?
Češi máslo opravdu milují. Každý z nás ročně spotřebuje celých pět kilogramů! Ani Magdalena Dobromila Rettigová máslem nešetřila. Spotřebitelská organizace dTest tak zkoumala, co vlastně jíme.
Test probíhal na 28 baleních másel, vlastních výrobků bylo víc. „Zjistili jsme, že většina nemá problém s dodržováním zákonných požadavků a vyhlášek. Přesto jsme narazili na čtyři, které s tím problém měly,“ říká Olga Šlesingerová. Nesplnily totiž požadavek na maximální obsah vody!
Testovali i výskyt nežádoucích látek, jako jsou například rostlinné steroly nebo pesticidy. Tady žádný problém nenašli. Na rozdíl od obalů, kde někteří výrobci udávají jiné hodnoty, než výrobek ve skutečnosti má. Ve dvou případech bylo v másle tuku méně, než kolik deklaroval výrobce.
Zavádějící názvy
Největší prohřešky ale byly v zavádějících názvech na obalu jako „lehce roztíratelné“, „vyrobily české ruce“ nebo „vyrobeno v čistém prostředí“. Sporné je i označení „farmářské“ nebo „pravá chuť“ a „poctivá receptura“. Evropská legislativa zná totiž jen „máslo“.
To musí obsahovat 80–90 % mléčného tuku a zároveň ne víc než 16 % vody. Nesmí mít ani víc než 2 % netuků (tuku prosté mléčné sušiny) a nesmí obsahovat rostlinné tuky. Česká legislativa ale upravuje, co je „čerstvé“ a co „stolní“ máslo.
Výsledky testu
Nejlepší: České máslo z Billy (mělo 84 % tuku a s přehledem vyhrálo i senzorické hodnocení)
Nejhorší: Horácké máslo (Moravia Máslo); Čerstvé máslo (PM Poděbrady); Rodinné máslo (Melina); Tradice z Vysočiny (Moravia Máslo)
Zdroj: dTest
Stolní a čerstvé máslo... Jaký je rozdíl?
„Stolní“ máslo můžete déle skladovat(až dva roky při –18° C). Do obchodů může ale jen na 20 dní a skoro tam na něj nenarazíte. Naopak „čerstvé“ máslo nesmí podle české vyhlášky projít jakýmkoli mrazícím procesem a prodávat se může jen 20 dní od data výroby.
Přívlastkem „čerstvé“ dnes ale výrobci zrovna neplýtvají. „Narazili jsme jen na jedno od PM Poděbrady, a nijak valně nedopadlo,“ říká odbornice dTestu. To, co běžně v obchodech kupujete, je tedy výrobek nazvaný pouze „máslo“. Bez další specifikace. Výrobci obcházejí českou vyhlášku a řídí se jen evropskou.
Máslo se zákysem není máslo
Pokud koupíte másla se zákysem (smetanovým nebo mléčným), z právního pohledu vůbec o másla nejde. Jsou to výrobky z másla. Časopis dTest vyzkoušel i dvě „másla se smetanovým zákysem“. Lepší hodnocení dostalo Jihočeské máslo z Madety.
Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.