Cestovatel se na Slovensku vydal do Tater i po stopách trdelníku. Kolik kilo mají na zádech nosiči?

17. srpen 2024

Cestování na zajímavá dovolenková místa nemusí vždycky znamenat tisíce kilometrů v autě nebo letadle. Přesvědčí nás o tom cestovatel Dvojky Petr Vavrouška, který nás ve svém prázdninovém seriálu tentokrát vezme na Slovensko. Možná budete překvapení, co všechno náš nejbližší soused nabízí. Slovensko totiž nejsou jenom Tatry nebo Bratislava.

Připravil: Petr Vavrouška
Dramaturgie: Marek Mojžíšek
Premiéra: 17.8. 2024
Spolupráce: Petr Horký
Kreativní producent: Lukáš Sapík

Petr Vavrouška to dobře ví hned z několika důvodů: pochází ze Zlínska, takže měl Slovensko odjakživa takříkajíc za humny. A navíc přímo v Bratislavě s rodinou dva roky žil jako zpravodaj Českého rozhlasu. Zemi tak má opravdu prošlapanou od severu na jih a od východu na západ. A přiznává, že na jedno místo se vrací pravidelně každý rok už asi třicet let. Je to Malá Fatra.

V novém dílu Cestovatele vás ale Petr vezme rovnou do Tater – nejen na horskou chatu, ale taky na cestu s nosiči, které tyto chaty zásobují potravinami. Běžně nosí do těžko přístupných oblastí, kam se nesmí auty, krosny naplněné až 60 kilogramy. Vydáme se taky do dřevěného evangelického kostela v Hronseku u Banské Bystrice, kde Petrovi farářka Anna Jakušová dokonce zahrála na varhany. A taky se seznámíme s výrobou pravých slovenských trdelníků.

Reportáže Petra Vavroušky si můžete kdykoliv pustit taky na webu Dvojky, v aplikaci mujRozhlas i v dalších podcastových aplikacích a najdete tam taky Petrův bonusový rozhovor o Slovensku s moderátorem Petrem Horkým a další zajímavosti.

Spustit audio

Související