Česká královna s nemanželským dítětem. Osudové ženy: Kunhuta Uherská

23. prosinec 2023

Kunhuta Uherská (správněji Haličská či Mačevská) byla velmi temperamentní, půvabná a vášnivá žena. Ve 13. století se jako druhá manželka Přemysla Otakara II. stala královnou českých zemí. V dokudramatu účinkují Daniel Bambas, Igor Bareš nebo Tereza Terberová. Hovoří historička Eva Doležalová.

Host: historička Eva Doležalová
Účinkují: Daniel Bambas, Igor Bareš, Ivan Řezáč, Tereza Terberová
Připravili: Ivana Chmel Denčevová, Hynek Pekárek
Zvuková spolupráce: Jiří Pochvalovský
Hudba: Antonín Schindler
Režie: Michal Bureš
Natočeno: 2018

„Byla to výjimečná žena, věrná družka a manželka Přemysla Otakara II., která s ním zažila vrchol i pád,“ říká historička Eva Doležalová. O královně se ale taky dočtete, že byla milenkou Záviše z Falkenštejna, se kterým měla nemanželské dítě. „Možná to byla touha po klidném životě, kdo ví.“

Vdávala se v 16 letech

Kunhuta se narodila asi roku 1245. Přesné datum neznáme. „Tehdy nebyla data narození až tak významná. Důležitější byla data úmrtí. Navíc u dívek, kdy se moc nepočítalo s tím, že by kdy vládly,“ vysvětluje historička.

V rámci sňatkové politiky se stala manželkou proslulého českého krále – železného a zlatého – Přemysla Otakara II. Velkolepá svatba proběhla v Bratislavě roku 1261. Budoucí královně Kunhutě bylo 16 let, manžel byl o 16 let starší.

S Přemyslem zažila období, o kterém píše Petr Hořejš: „Český stát se rozepjal od Krkonoš takřka k Jadranu. Rozloha přemyslovského panství se alespoň zdvojnásobila. Avšak křehké soustátí drželo pohromadě především díky osobní autoritě krále.“

Královna-vdova

Soupeření s Rudolfem Habsburským skončilo jeho smrtí, a to v roce 1278 na Moravském poli. Kunhuta se stala královnou-vdovou, rázem se ale dostala i do mimořádně složité situace. S Přemyslem měli asi šest dětí. Mezi nimi dcery Kunhutu a Anežku, ale taky následníka trůnu Václava. Když otec zemřel, bylo mu jen sedm let.

Tehdy začalo období, kterému dnes říkáme Braniboři v Čechách. Kunhuta byla zavřena (internována) i se synem Václavem na hradě Bezděz. Z vězení se jim ale podařilo uprchnout. Kunhuta pak žila na Opavsku, kde do jejího života vstoupil další osudový muž.

Milenec Záviš z Falkenštejna

Jmenoval se Záviš z Falkenštejna a byl to český šlechtic z mocného rodu jihočeských Vítkovců. Milenecký vztah ale odporoval všem dobovým konvencím. Nejen kvůli odlišnému stavu, ale třeba i proto, že se jim narodil nemanželský potomek.

Když se pak po několika letech Kunhuta konečně mohla vrátit do Prahy, setkala se se synem Václavem a mohla se i vdát. Zdá se, že tehdy byla chvíli šťastná. Bohužel ne na dlouho, v září 1285 zemřela.

autoři: lup , Ivana Denčevová
Spustit audio

Související