Čekám, že koronavirus prolomí spoustu tabu v lidských svobodách, soudí psycholog

8. duben 2020

Všichni čekají na konec izolace kvůli koronaviru a vzduch se, obrazně i doslova, vyčistí. Jeroným Klimeš si ale myslí, že na nás po jejím skončení čekají nemilá překvapení.

„Vzduch se spíš zhustí. Čekám, že koronavirus prolomí spoustu tabu v lidských svobodách, systém bude víc restriktivní a budou důvody, proč omezovat svobodu lidí a podnikatelů. Čekám spíš, že koronavirus zvýší podíl státní moci na lidech. Čekám spíš zhoršení vztahů.“

„Jsou silné tendence, aby stát mohl víc zasahovat do občanských svobod. Třeba sledování člověka po mobilu dřív nedovolené. Myslím, že tohle tabu teď padne a tyhle ochranné mechanismy budou prolomeny,“ svěřil se Adéle Gondíkové.

Izolace s lidmi udělala své

„Víme, že když lidi izolujeme od sebe a nemůžou komunikovat, tak po nějakém čase začnou být paranoidní. Někteří mi říkají, jak je ti ostatní nemají rádi a jak proti nim kujou pikle. A jsou hádky v rodinách.“

Ty trápí především ponorková nemoc. „Lidi jsou pořád spolu a špatná vlastnost, která se dá vydržet půl hodiny denně, tam sedí deset hodin denně. A to je opravdu na zabití,“ konstatoval psycholog v Blízkých setkáních.

Jak je to se zamilovaností? Přibývá nedůvodných rozchodů? Lze poznat, že k sobě patříme? Jak pracuje psycholog?

autoři: Adéla Gondíková , eh
Spustit audio

Související