Bylo těžké myslet jako ona, říká Lenka Vlasáková o roli ženy, která onemocněla rakovinou

7. říjen 2020

Bábovky mají po premiéře. Ve filmu si zahrála jednu z hlavních rolí Lenka Vlasáková, která v Blízkých setkáních přiznala, že pochopit postavu pro ni bylo docela složité.

„Je to prototyp milující a obětující se ženy. Pro mě je největší záhadou postavy, že i když se dozví, že má rakovinu, tak si tu zprávu nechá pro sebe. A to jsem neustále řešila s režisérem Rudou Havlíkem. Proč si to nechala pro sebe? Pro mě je doteď otázka, jestli je to síla, slabost nebo je to sobeckost?“

Lenka Vlasáková a Adéla Gondíková

„Já bych to zveřejnila, protože bych měla potřebu se s rodinou podělit o poslední okamžiky a dovolit jim prožít si se mnou ten smutek," prohlašuje Lenka Vlasáková.

A návod na roli od režiséra? "Odpověděl mi, že mám myslet, jako ona,“ směje se.

Kniha překvapila

Herečku zaskočilo, že se titul hojně prodával. „Byla jsem překvapená, že národ si koupil knihu, která není humoristická a má chuť přemýšlet a identifikovat se s tragickými lidskými příběhy. Naopak ve filmu jsme se dostali až k hranici komedie a je tam spousta velmi veselých momentů,“ ujišťuje herečka.

Čím byl její dědeček? Má organizační schopnosti? Pomáhá dětem ve škole? Raději peče nebo vaří?

autoři: Adéla Gondíková , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.