Bylo to, jako by se vám někdo podíval do hlavy, tvrdí malíř Petr Horáček o verších Nicoly Davies

25. říjen 2024

Hvězdná velryba je výpravná kniha plná nádherných ilustrací a básní o zvířatech. Obrázky namaloval Petr Horáček, který žije v Anglii, a práci si pochvaloval. Kde se Petr Horáček seznámil se svojí ženou a proč se rozhodl následovat ji do Anglie? Jak tam začínal? Diskutoval někdy s překladatelem Robinem Králem nad texty? Co všechno v knize najdeme? Je velryba často malovaným zvířetem?

Než si Petra Horáčka všimli v Česku, dlouho vydával knihy v Anglii. „Teď se dohání předchozí deficit, takže mi tady teď vychází knih možná až moc,“ myslí si ilustrátor.

Ilustrátor Petr Horáček a překladatel Robin Král

Hvězdná velryba je však zbrusu novým titulem. Autorkou veršů je Nicola Davies, pro kterou byly kresby Petra Horáčka velkou inspirací. „Bylo to, jako by se vám někdo podíval do hlavy a interpretoval vaše nápady,“ popisuje Horáček spolupráci.

Petr Horáček nicméně knihu znovu ilustroval. „Musel jsem ilustrovat její interpretaci,“ vysvětluje malíř. „Její texty pro mě byly tak inspirativní a hravé, že jsem se každý den těšil do ateliéru.“

„Ta kniha je tak srostlá s obrazem, že není možné překládat jen text,“ vstupuje do rozhovoru Robin Král. „Je to jako vyřadit nástroj z orchestru. Možná proto jsem si vzhledem k tomu dovolil trochu větší volnost, aby ta symfonie hrála,“ říká překladatel v Blízkých setkáních.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související