Kája Saudek mě varoval, že mě čeká řehole, vzpomíná kreslíř Štěpán Mareš na komiks Zelený Raoul

25. duben 2023

Teď vystavuje v Tančícím domě. „Byla to složitá věc. Za 33 let, co profesionálně maluju, jsem udělal tolik věcí, že byla škoda soustředit se jen na komiks Zelený Raoul. Je to průřez tvorbou,“ vysvětluje. Co všechno je na výstavě k vidění? Za jakou hranu může jít karikatura? Jak těžký je souboj s časem? Co je pro něj na výstavě odměnou?

„Za těch 33 let co tvořím, a to není v žádném případě vychloubání, je toho tolik, že by k tomu bylo třeba dvaceti Tančících domů. Kreseb, ilustrací a obrazů jsou opravdu tisíce. Takže nám dalo velkou práci to všechno seřadit a vybrat. A bylo nám líto toho, co se tam nevešlo.“

K nápadu velké výstavy přispěl konec kultovního komiksu Zelený Raoul. „Za 28 let vzniklo 1422 dílů! Byl to záhul.“ Na začátku prý nikdo netušil, jak bude populární. „Byli jsme původně domluveni na dvanácti pokračováních. Čtenáři byli zpočátku zděšeni, ale postupně si zvykli a dožadovali se dalších dílů. A bylo z toho 28 let,“ vypráví Štěpán Mareš.

„Kája Saudek mě tenkrát varoval, že je to řehole. Záhy jsem zjistil, že je to fakt dřina. Jednou mi třeba vyletěla plotýnka a kreslil jsem vkleče nebo vleže. Vážná krize ale byla 11. září. Uvědomili jsme si, že Zelený Raoul nemůže vyjít. Bylo to jednou jedinkrát,“ uzavírá kreslíř.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související