Brežněv věřil, že Dubček zastaví demokratické reformy. To byla poslední kapka, vysvětluje historik Stehlík důvody k sovětské invazi

21. srpen 2023

Před 55 lety vpadla do Československa vojska pěti států Varšavské smlouvy. Jen do prosince 1968 se oběťmi okupantů stalo 137 československých občanů. „Většina československých politiků si nedovedla představit, že by došlo k něčemu tak radikálnímu, jako je přímá invaze vojsk,“ vysvětluje v Jak to vidí historik Michal Stehlík. Jak invazi vnímal tehdejší Západ? Jak vypadá současné předvolební Slovensko? A vyrovnalo se Česko s komunistickou minulostí?

Důvod, proč sovětští vojáci do Československa vtrhli, je podle historiků objasněný. „Sovětský svaz a státy tehdejšího východního bloku si nechtěly připustit, že by v jejich satelitech došlo k jakémukoliv zpochybnění velmocenského, imperiálního postavení,“ vysvětluje historik Stehlík.

Čtěte také

Roli v tom podle něj také hrála skutečnost, že se Československo nacházelo „bezprostředně na hranici se ‚zlým‘ Západem.“ Politické vedení v Německé demokratické republice či v Polsku tak nabylo dojmu, že by se události Pražského jara mohly přenést i do jejich zemí. „Tlačili proto Brežněva, aby ten proces v Československu zastavil,“ dává do kontextu Stehlík.

Poslední kapka

Okamžikem, který invazi spustil, bylo podle historika nedorozumění. „Když se na přelomu července a srpna jednalo v Čierné nad Tisou, čemuž se přezdívá ‚vagónové jednání‘, kde seděl Dubček s Brežněvem na čtyři oči, tak obě strany odešly s tím, že si porozuměly. Dubček hrál zdržovací taktiku, že čeká na zářijový sjezd strany, který potvrdí jeho pozici, zatímco Brežněv odešel s tím, že Dubček slíbil změny.“

Tehdejší generální tajemník Komunistické strany Sovětského svazu Leonid Brežněv po Alexanderovi Dubčekovi požadoval personální obměny na významných postech, znovuzavedení cenzury a „zastavení všech aktivit, jako je obnovování sociální demokracie.“ K tomu ovšem nedošlo ani dva týdny po červencovém setkání.

Čtěte také

„Dvakrát dochází k telefonátům z Krymu, kdy Brežněv volá Dubčekovi a neustále se ho ptá: ‚kdy naplníš, co jsi slíbil?‘ A Dubček řekl: ‚musím se poradit se soudruhy. Je to složité a kolektivní rozhodnutí‘,“ popisuje Stehlík.

V ten okamžik došla generálnímu tajemníkovi SSSR trpělivost. „Ostatní státy se bály, že před připravovaným sjezdem dojde k potvrzení reformistů a oslabení konzervativců,“ upřesňuje historik. Reakce tak na sebe nenechala dlouho čekat a vojska Varšavské smlouvy do Československa dorazila od jednání v Čierné nad Tisou za méně než měsíc.

Překvapení z invaze

Českoslovenští politici po jednání Dubčeka s Brežněvem nepředpokládali, že by situace mohla natolik eskalovat. „Bezprostředně po Čierné se všichni sešli v Bratislavě, kde panovala zdánlivě uvolněná atmosféra,“ poznamenává expert.

Poslanec Národního shromáždění ČSSR František Kriegel nicméně tehdy hovořil s novináři a poznamenal: „ani nevíte, jak tenká je nitka, na které visí Damoklův meč,“ popisuje Stehlík. „Někteří možná cítili velké nebezpečí, ale většina z nich si nedovedla představit, že by došlo k něčemu tak radikálnímu, jako je přímá invaze vojsk,“ uzavírá historik.

autoři: Zita Senková , fos
Spustit audio

Související