Břetislav Tureček: To, že někdo byl v Sýrii, ještě není důkaz, že někomu uřízl hlavu

7. březen 2019

Německo se chystá odebírat občanství džihádistům, kteří se zapojí do bojů za teroristickou organizaci. Jak řešit návrat džihádistů s evropskými pasy do vlasti?

Kurdové placení Američany teď v Sýrii drží asi 800 těchto lidí. Donald Trump vyzval Evropany, aby si je rozebrali. Evropané říkají ne, mají-li být souzeni za terorismus, ať jsou souzeni tam, kde k němu došlo,“ popisuje ve zkratce současnou situaci zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček.

Potřebujeme důkazy

Pro západní státy je to zcela nová situace. Pokud řekneme, že se tito lidé už vracet nebudou a bude jim odebíráno občanství, co uděláme s jejich manželkami a dětmi, které nikde prokazatelně nebojovaly? Co uděláme s lidmi, kteří mají v západních státech trvalý pobyt?“ ptá se Tureček v pořadu Jak to vidí.

Logo

Máme-li být právními státy, potřebujeme také jasné důkazy. To, že někdo byl v Sýrii ještě není důkaz, že někomu uřízl hlavu nebo zabíjel civilisty,“ pokračuje vedoucí Centra pro studia Blízkého východu pražské Metropolitní univerzity.

„Evropské státy se teď spolu s USA snaží vytvářet jakousi databázi a v pološeru tajných služeb zjišťovat, co tam tito lidé skutečně dělají. Shánějí důkazy, jestli se na něčem podíleli, aby když se třeba Belgičan marockého původu vrací domů, mohl být zatčen a úřady měly skutečné důkazy.“

Vězení nic neřeší

A jednoduchá není ani otázka, jak s usvědčenými džihádisty naložit. Zážitky ze syrské války totiž tyto lidi navždycky změnily. „Řešením není ani to, že ho zavřeme do vězení. Protože už víme, že i tam dochází k indoktrinaci, k rekrutování a radikalizaci ostatních muslimských vězňů, kteří jsou zavření za normální běžnou kriminalitu.“

Jestli se tady třeba někdo dojímal nad pejskem a odjel do Sýrie, kde viděl roztrhané ženy a děti nebo svoje spolubojovníky, vrátil se často jako velmi zbrutalizovaný, okoralý člověk, který může zabíjet i tady.
Břetislav Tureček

V některých blízkovýchodních státech fungují resocializační programy, jejichž cílem je zapojit tyto lidi znovu do společnosti. Tento velmi náročný a zdlouhavý proces ale není vždy úspěšný. „A ke spáchání teroristického atentátu nepotřebujete stovky lidí, k tomu bohužel stačí jeden nebo dva.“

Další témata rozhovoru: Hrozí eskalace konfliktu mezi Indií a Pákistánem? Izrael čekají předčasné volby, jaká je aktuální vnitropolitická situace v zemi? A jak porazit ideologii samozvaného Islámského státu?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související