Andor Šándor: V Sýrii zemřelo na milion lidí. Jenom zlomek z nich zabil Islámský stát

30. prosinec 2016

K čemu slouží příměří na Blízkém východě?

„Podle některých odhadů v Sýrii zemřelo až milion lidí. Jenom zlomek z nich ovšem zabil Islámský stát. Všechno jde na vrub bojůvek, které někdo mylně nazývá umírněnou syrskou opozicí. Tu ale najdete jen v londýnské kavárně, nikoli v Sýrii. Tam nikdo umírněný není,“ upozorňuje Andor Šándor.

Příměří bez USA

V Sýrii teď začalo platit příměří mezi syrskou vládou a opozicí. „Je zvláštní tím, že v něm nejsou vtaženy Spojené státy. Dojednalo ho hlavně Rusko, Turecko a Írán.“ Příměří ale nezahrnuje džihádistické skupiny a už se objevily i první zprávy o tom, že není úplně dodržováno.

„V Sýrii je asi 100 různých bojůvek, které jsou podporovány nejenom těmi třemi státy, ale taky Saúdskou Arábií, Katarem a dalšími. A ty samozřejmě na jednání nebyly. To konkrétní příměří vždycky ukazuje, jaký vliv ty státy, které tam někoho podporují, ve skutečnosti na ty skupiny mají.“

Federalizace Sýrie

Součástí příměří je federalizace Sýrie, rozdělení do tří částí. Každému z ústřední trojice států jde o udržení vlivu. „Írán má svůj zájem v podpoře Hizballáhu. Turecko chce udržet na uzdě ambice syrských Kurdů. A Rusové chtějí, aby v Damašku vládl někdo z šíitských alavitů,“ vysvětluje analytik.

„Nemusí to být nutně Bašár Asad. To není o lásce mezi Putinem a Asadem.“ Rusům prý jde hlavně o zachování jediné základny mimo jejich území: Tartúsu (namořní základna) a Latákie (letecká základna). Čeká se na kroky Donalda Trumpa.

Demokracii nelze vyvážet

„Doufám, že s novou politikou Donalda Trumpa přijde obrat k větší pragmatičnosti. A že se nebude tak angažovat jako George Bush mladší,“ říká Šándor. „Vývoj demokracie prostě nemůžeme dělat po celém světě. Když budeme vyvážet něco, co ti lidé nechtějí, tak se to může obrátit proti nám.“

autoři: kko , rota , Andor Šándor
Spustit audio