Břetislav Tureček: Americko-turecké šachy v Sýrii nakonec dost možná pomohou syrské vládě

17. leden 2019

Nechají Američané v Sýrii Kurdy napospas Turkům? Kdo bude garantem bezpečnosti v regionu, až se Američané stáhnou? A jak tento krok ovlivní mezinárodněpolitické dění?

Donald Trump nedávno překvapil i své blízké spolupracovníky, když oznámil, že Spojené státy ukončí svoji vojenskou přítomnost v Sýrii. Stažení americké armády by otevřelo prostor Turkům, kteří jsou v dlouhodobém konfliktu s kurdskými milicemi na severu Sýrie. „Proti Američanům se vzedmula velká vlna kritiky, že zase využili Kurdy ke svým cílům a zase je opustili, jako se to už stalo mnohokrát. Američané proto museli začít hledat nějaký mechanismus, jak odejít a zároveň příliš Kurdům neublížit,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí Břetislav Tureček.

Kdo ovládne sever Sýrie?

Logo

Zárukou příměří na turecko-syrské hranici by podle Američanů mohlo být vytvoření bezpečnostní zóny. Otázkou zůstává, kdo by takovou oblast střežil. Ruský ministr zahraničí navrhuje, aby oblast hlídala syrská vláda. „Americko-turecké šachy v oblasti tedy nakonec dost možná pomohou syrské vládě, kterou Američané a Turci chtěli donedávna svrhnout, a nepřímo pomohou i Rusku, které je hlavním partnerem syrského režimu Bašára Asada,“ poznamenává blízkovýchodní analytik.

Výhrůžky jsou jen gesto

Podle Břetislava Turečka vše spěje k tomu, že území na severu Sýrie dříve nebo později skutečně obsadí syrská vláda. „Ani ta ale nebude zcela nestranná, existuje možnost jejích zásahů proti donedávna opozičnímu obyvatelstvu,“ připouští zahraničněpolitický analytik. Na výhrůžky amerického prezidenta ekonomickými sankcemi Turecku, pokud zaútočí na Kurdy, je podle něj potřeba dívat se s rezervou. Spojené státy by tím totiž ekonomicky dusili svého hlavního politického spojence v regionu.

Další témata rozhovoru: Jak pokračuje vyšetřování vraždy saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího? Podepsala se kauza nějak na politické reputaci korunního prince Mohameda bin Salmána? O čem vypovídá kauza mladé Saúdky Rahaf Mohammedové, které po dramatickém pokusu o útěk ze země nabídla azyl Kanada? A proč se na dění v muslimských zemích nemůžeme dívat výhradně západní optikou?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související