Břetislav Tureček: Trump chce odstoupit od jaderné dohody s Íránem. Bude zbytek světa jeho rukojmím?

27. březen 2018

Jmenování Johna Boltona novým bezpečnostním poradcem amerického prezidenta naznačuje nový konflikt mezi USA a Íránem. Budou se opakovat falešné zprávy jako kdysi v Iráku?

Jádrem sporu je mezinárodní rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která zavazuje Írán, aby dál nevyvíjel jaderné zbraně výměnou za zrušení některých mezinárodních sankcí. „Dohoda funguje a Írán se své části dohody opravdu drží,“ vysvětluje zahraničněpolitický analytik Břetislav Tureček. Se vstupem nového Trumpova poradce Johna Boltona se ale může všechno změnit.

Když se na to podíváte trochu s odstupem, pak íránský teokratický režim svou část dohody drží. Ale demokratické Spojené státy, do roka od změny svého prezidenta, patrně někdy v květnu od smlouvy ustoupí...

Břetislav Tureček

„Bolton před 15 lety tvrdil, že Saddám Husajn disponuje zbraněmi hromadného ničení a spolupracuje s teroristy al-Káidy. Už dlouho víme, že Američané tehdy šířili pouze fake news. Přesto jsme tady měli válku v Zálivu. Teď něco hodně podobného slyšíme o Íránu,“ varuje Tureček.

Opakování Iráku?

O novém íránském vývoji jaderné zbraně totiž mluví pouze američtí „jestřábi“, tj. zastánci tvrdých vojenských řešení. Inspektoři OSN je neprokázali a vzhledem k neustálému mezinárodnímu dohledu je to podle Turečka opravdu málo pravděpodobné. Z této rovnice pak analytikovi vychází jediné: Trump chce odstoupit od dohody s Íránem.

I proto vyměnil Herberta McMastera za Boltona nebo šéfa diplomacie Rexe Tillersona za bývalého šéfa CIA Mikea Pompea. Nový poradce pro národní bezpečnost „není ani tak politik jako ideolog. Prosazuje pouze rázné postupy, které ale neznamenají ani náznak nějakého řešení.“

Trump proti všem

Taky bychom ale měli vědět, že to není dvoustranná dohoda, ale mezinárodní. Podpořili ji jak stálí členové OSN, tak Evropská unie nebo Rusko a Čína. „Jestřábí Amerika se tak staví nejen proti Íránu, ale i proti zbytku mezinárodního společenství. To není legrace.“ Proč to Donald Trump dělá?

„On pro to jistě má své příznivce. Má legitimitu v očích amerického ideologického tábora, jako je radikální proizraelská pravice nebo lidé, kteří jsou proti muslimům,“ vysvětluje Tureček. Jaké to bude mít dopady pro Blízký východ?

Donald Trump (CPAC 2011 in Washington, D.C.)

Íránští jestřábi

„Stejný tábor byl pro svržení Husajna před 15 lety. A jak to dopadlo? Místo slibované demokracie tam vznikl Islámský stát. Je na místě se ptát, jestli se OSN opravdu má stát rukojmím party, která získává v Bílém domě navrch.“ Stejní jestřábové jsou ale i na íránské straně. „Těm se určitě bude líbit, že jim vypovězení dohody Američané dávají na stříbrném podnose.“

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio