Břetislav Tureček: Spor o cestu amerických kongresmanek do Izraele je fraška ze všech stran

19. srpen 2019

Izraelské úřady minulý týden zakázaly dvěma členkám americké Sněmovny reprezentantů vstup do země. Jak souvisí toto politicky kontroverzní rozhodnutí s nadcházejícími americkými prezidentskými volbami?

Tady vůbec nejde o Izrael, ale o vztah Donalda Trumpa ke členkám Kongresu, které byly zvoleny loni, patří ideově na extrémní levici a jsou vesměs kritické k Izraeli, vyvrací mezinárodně politické pozadí izraelského rozhodnutí blízkovýchodní analytik Břetislav Tureček.

Čtěte také

Izrael byl totiž původně připraven kongresmanky Rashidu Tlaibovou a Ilhan Omarovou na své území vpustit. Mířily na okupovaná palestinská území, kde dodnes žije babička Tlaibové. Proti jejich cestě se postavil ve svých tweetech Donald Trump a Izrael pod tímto tlakem oběma vstup zakázal. Své rozhodnutí odůvodnil nepřátelstvím kongresmanek k židovskému státu a jejich výzvám k bojkotu Izraele kvůli okupaci palestinských území.

Demokratický antisemitismus?

Tlaibová a Omarová jsou dvě ze čtyř muslimských kongresmanek, které před nedávnem Donald Trump slovně napadl a nevybíravým způsobem s rasistickým podtextem je poslal zpátky do zemí, odkud přišly.

Rashida Tlaibová na předvolebním shromáždění muslimů v Dearbornu ve státě Michigan, kde se uchází o křeslo v Kongresu (29. července 2018).

Trump si je vytipoval z množiny všech opozičních kongresmanů, a snaží se je vykreslit jako typické představitelky Demokratické strany: Podívejte se, demokraté jsou nenávistní antisemité, kteří odmítají Izrael. A to je samozřejmě velký nesmysl, konstatuje Břetislav Tureček s tím, že ze strany Donalda Trumpa jde o jednoznačnou součást strategie před nadcházejícími prezidentskými volbami.

Vítězem je Trump

Tlaibová nakonec povolení z humanitárních důvodů dostala, Omarová nikoli. Rashida Tlaibová ale cestu odmítla, protože nesouhlasí s represivními opatřeními Izraele. Je to svým způsobem fraška ze všech stran. Vítězem je Donald Trump a Izrael opět ztratil, protože se ukázal jako nedemokratická země, která se bojí dvou křičících zákonodárkyň Spojených států, hodnotí Břetislav Tureček.

Donald Trump vychází vstříc vládě Benjamina Netanjahua, kde může, a teď evidentně pro svůj vnitropolitický boj potřeboval pomoc od Netanjahua a ten ho vyslyšel. Poškodil tím ale současně reputaci Izraele coby demokratické země.

Další témata rozhovoru: Co stálo za zadržením íránského ropného tankeru plujícího do Sýrie? Jak reálná je schůzka amerického a íránského prezidenta? Proč Indie odebrala Kašmíru autonomní status? A jaké politické pozadí má sebevražedný bombový atentát na svatbě v Kábulu?

Spustit audio

Související