Břetislav Tureček: Izraelská společnost je založena na kmenovém principu a rozhoduje se iracionálně

24. březen 2021

V úterý večer se uzavřely volební místnosti v Izraeli, kde probíhaly již čtvrté parlamentní volby od roku 2019. Jasného vítěze však nepřinesly ani tentokrát. Proti sobě stojí dva stejně silné tábory. Proč je izraelská společnost tak rozštěpená?  

„Výsledky voleb skutečně naplňují předpoklady předvolebních průzkumů. Stejně jako loni a předloni tu jsou dva silné bloky s poměrně vyrovnanými silami. Půjde tedy zase o jednotlivé zlomky procenta, o jednotlivé mandáty ve 120členném Knesetu, aby se ukázalo, zda má vůbec někdo šanci sestavit většinovou vládu, říká v pořadu Jak to vidí... zahraničněpolitický komentátor Břetislav Tureček.

Jasný favorit Benjamin Netanjahu, který stojí v čele izraelské vlády již 12 let, a jeho pravicová strana Likud by sice mohli získat 31 mandátů, zjevně to ale podle Břetislava Turečka nebude stačit na sestavení většinové vlády.

Tábor zapálených odpůrců

Netanjahuovi tedy podle všeho nezbyde nic jiného než hledat spojence i v táboře svých odpůrců.

Čtěte také

Jisté je, že sází na spojenectví s fundamentalistickými náboženskými stranami Šas a Sjednocený judaismus Tóry. Součástí pravicové koalice se může stát i jeho letitý spojenec Gideon Saar, který se od Likudu oddělil a založil vlastní stranu Nová naděje. Otázka je, zda mu to bude stačit. A i kdyby ano, koalice bude mít asi jen velmi těsnou většinu v parlamentu.

Nejistota se však týká i koalice, která stojí proti Netanjahuovi. Tato koalice je velmi široká a jejím jediným programovým průnikem je to, že stojí proti Netanjahuovi. A to je samozřejmě velmi špatný základ pro sestavování jakéhokoli vládního programu,“ je přesvědčen host Dvojky.

Kmen proti kmeni

Nabízí se tedy otázka, proč je politická scéna v Izraeli tak roztříštěná? Vysvětlením může být to, že izraelská veřejnost se rozštěpila jako společnost kmenová. Je tu kmen stoupenců Bibiho“, tedy premiéra, a pak druhý kmen, který se k prvnímu staví nepřátelsky. A velká část izraelské společnosti se skutečně rozhoduje iracionálně.

Podle Břetislava Turečka většina izraelské společnosti například přitakává umožnění vzniku palestinského státu. „A přestože Netanjahu opakovaně řekl, že vznik palestinského státu neumožní, vidíme, že má ve volbách navrch.

Netanjahu odrazuje velkou řadu politiků i velkou část veřejnosti kvůli svým korupčním kauzám. A přesto v rámci kmenového uspořádání se za ním semknou šiky voličů, jakkoli je pro ně samé kontroverzní.

Ani covid nepomohl

Všeobecně se očekávalo, že Benjamin Netanjahu získá ve volbách převahu vzhledem k tomu, jak se za jeho vlády podařilo rozjet očkování proti koronaviru.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Můj názor je, že se toto velmi přeceňuje. O Izraeli se u nás mluví jedině pozitivně kvůli velmi dobře zvládnuté očkovací kampani. Zapomíná se ale na katastrofální propad izraelské ekonomiky, rekordní nezaměstnanost, neschopnost represivního aparátu zasáhnout proti masám ultraortodoxních židů, kteří opatření ignorovali.

Covid mohl Netanjahuovi nahrát, on na to hodně sázel. Jeho odpůrci ale pochopitelně vyzdvihovali negativa. Volby tedy stejně rozhodne pár malých stran. A vůbec není vyloučeno, že sestavení vlády bude zablokováno, čímž by se otevřel prostor k pátým předčasným volbám, uzavírá Břetislav Tureček.

Další témata rozhovoru: rekordní pád turecké měny a propad turecké ekonomiky; další osud Sýrie; stažení amerických vojáků z Afghánistánu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.