„Bojíme se i jeden druhého,“ přiznávají švédští manželé známí jako spisovatel Lars Kepler

17. duben 2019

Alexandra a Alexander Ahndorilovi se potkali ve Stockholmu začátkem 90. let. Ona herečka, on spisovatel a dramatik. Rozhodli se psát spolu. Ale začalo to fungovat, až když vymysleli Larse Keplera.

Zkoušeli jsme spolu psát dětské knihy, ale začali jsme se hádat. Měli jsme každý úplně jiný styl. Tak jsme si řekli, že zkusíme napsat divadelní scénář, protože já jsem několik let hrála a Alexander zase napsal mnoho her. Ale bylo to vlastně ještě horší,“ směje se Alexandra Ahndorilová.

Lars Kepler

A pak je napadlo, že vymyslí ještě jednoho autora, který nebude ani Alexandra, ani Alexander. A tak spatřil svět Lars Kepler – Lars po Stiegu Larsonovi a Kepler po Johannesi Keplerovi. „Možná to zní hloupě, ale přesvědčili jsme se, že když dílo za nás píše Lars Kepler, tak to funguje,“ dodává Alexander Ahndoril.

Noční můry jsou dobré znamení

V Česku vyšlo sedm jejich detektivek z žánru takzvaného nordic noir. Poslední nese název Lazar. Píší v nich o nejtemnějších stránkách lidské povahy – o krutosti a bezcitnosti. „Děsí nás to a bojíme se i jeden druhého,“ přiznává Alexander.

„Alexandra má dokonce noční můry, a to zpravidla v půlce procesu psaní knihy. Když ji dokončíme, noční můry zmizí. A tak je to s každou naší knihou. Je to pro nás dobré znamení, že jsme napojeni na to, co nás nejvíc děsí – na naše strachy. A to nakonec funguje nejlépe.“

Podívejte se, jak autorské duo Lars Kepler hodnotí audioverze svých knih namluvených Pavlem Rímským.

Co si o jejich knihách myslí jejich dcery? Těší se na filmová a seriálová zpracování svých detektivních příběhů? Poslechněte si celý rozhovor ze záznamu.

autoři: Stáňa Lekešová , and
Spustit audio

Související