Michaela Klevisová: Proč mě nebaví severské detektivky Jo Nesba

8. červenec 2016

První knížka a hned cena. Takový byl start spisovatelky a novinářky Michaely Klevisové. Za Kroky vraha získala Cenu Jiřího Marka. Doma má skripta z kriminalistiky a nelíbí se jí, že je detektivka podceňovaným žánrem.

„Detektivka je obrovská relaxace. Můžeme zapojit svůj smysl pro logiku a zároveň se nemusíte o sebe bát,“ říká autorka, která hned za první knihu získala cenu. „Velmi mě ale překvapilo, když jsem zjistila, že na detektivky nevycházejí žádné recenze. Prý je to pokleslý žánr.“

Klevisovou inspirovaly klasické detektivky P. D. Jamesové. „Když jsem od ní všechno přečetla, hledala jsem, kdo píše podobně. A nakonec jsem začala psát sama.“ První detektivku psala 3,5 roku a sama ji nabídla nakladatelce, která vydávala právě P. D. Jamesovou. Kniha vyšla hned, mimo ediční plán.

Syrové severské maso

Syrové severské detektivky typu Jo Nesba ji nebaví. „Většinu z nich jsem nedočetla,“ přiznává. „Proč bych měla číst popisy sadistických zločinů, ze kterých se mi dělá na nic? Jakmile tam začne stříkat krev a létat mozek, tak to zavřu.“ Podle ní čtenáři podceňují českou detektivku.

Právě teď píše klasickou detektivku, která se ale odehrává právě na severu Norska. „Tam, kde jsou takové opuštěné rybářské přístavy. Lidi se tam vrací jen na léto. Sjíždí se tam i zahraniční rybáři a někteří Norové. Je to zajímavé prostředí pro zločin.“

Ve čtvrté kapitole už mám jasno, kdo bude vrah

A jak se detektivky píšou? „První je prostředí. Řeknu si, kde by se měl zločin stát. Vymyslím si, která z postav bude obětí, a pak mám čtyři až pět kandidátů na vrahy. Pak příběh rozepíšu, ale ve třetí nebo čtvrté kapitole mám jasno, komu to sedne nejvíc, a tomu přizpůsobím zápletku.“


Když si Michaela Klevisová potřebuje od vražd odpočinout píše povídky nebo taky glosy pro Dobré ráno s Dvojkou. Poslechněte si je z archivu.

Hlavním hrdinou knížek Michaely Klevisové je detektiv Josef Bergman, starší pán, kliďas, který vše řeší s rozumem. Proč v jejích povídkách vystupují kočky? Poslechněte si ze záznamu.

Michaela Klevisová knihy
autoři: zk , Stáňa Lekešová , Michaela Klevisová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.