Bohumil Pečinka: Tón Vojtěcha Filipa mě vystrašil, vyznívá to jako výzva k zásahu proti demonstracím

19. prosinec 2019

Předseda KSČM nepřímo obvinil spolek Milion chvilek pro demokracii z toho, že by mohl mít souvislost s kybernetickým útokem na benešovskou nemocnici. Vládní moc ztrácí nervy, komentuje Bohumil Pečinka.

 

„Původně jsem myslel, že je to uřeknutí, které se stane, když se ho desítky novinářů na něco v parlamentu ptají. Pak jsem ale zjistil, že šlo o psaný projev, který přednesl na zasedání ÚV KSČM, takže to bylo adresováno velkému množství lidí,“ říká v pořadu Jak to vidí komentátor Bohumil Pečinka.

Mocní se necítí komfortně

Čtěte také

„Ten tón mě trochu vystrašil, protože jeho kontext byl: Tak už konečně zasáhněte proti tomu, co se děje v pražských a jiných ulicích. V době 30. výročí sametové revoluce je to zvláštní signál. Ale svědčí to o tom, že vládnoucí moc – a k ní patří dnes i komunistická strana – trošku ztrácí nervy.“

Aktivity spolku Milion chvilek pro demokracii se šíří po celé republice, nejde o krátkodobou záležitost a ti, kdo se cítí ohroženi, se snaží jeho činnost zdiskreditovat. Souvislost s kyberútokem jsem nepochopil, dodává Pečinka. Vysvětluje si to tím, že partu 25letých studentů jde těžko zdiskreditovat skrze jejich minulost nebo podnikání, a proto se hledají jiné způsoby.

Jde de facto o obvinění z terorismu

Mikuláš Minář (na snímku s deskami) si chystá projev na Václavském náměstí. Vedle něj (v klobouku) stojí místopředseda Milionu chvilek pro demokracii Benjamin Roll.

Organizátoři na úterní demonstraci vyzvali předsedu Vojtěcha Filipa k tomu, aby se omluvil, a prohlásili, že nemají potřebu podávat žalobu. I gesto, které dá jednoznačně najevo, kde jsou hranice, které se nesmějí překračovat, má podle Bohumila Pečinky smysl.

„Kybernetický útok, kterým ochromíte nemocnici, to je něco na úrovni terorismu. A jestli i takové věci se budou jenom tak přecházet, tak se už ve veřejném prostoru nedomluvíme vůbec na ničem, jestli je něco pravda nebo lež,“ vysvětluje, proč je podle něj na místě, aby se osočená strana bránila klidně i právní cestou.

„Samizdat pro důchodce“

Proti aktivitám spolku štvou i řetězové e-maily, které cílí hlavně na seniory. „Poslední taková zpráva byla, že Mikuláš Minář, hlavní postava Milionu chvilek, si hnědé oblečení bere záměrně, protože chce odkazovat na Třetí říši a nacismus. A v tomto duchu je to celé vedeno,“ popisuje Pečinka s tím, že tato kampaň je extrémně proruská a extrémně protiamerická. „Je to vytvořeno pro lidi, kteří jsou nespokojeni a chtějí rychlý výklad světa, proč to tak je.“

Další témata rozhovoru: Jakou strategii zvolí spolek Milion chvilek v příštích týdnech? Proč byl náhle odvolán šéf NÚKIB Dušan Navrátil? Jaká slabá místa má připravovaný Národní investiční plán?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.