Ivan Hoffman: Hacker je dnes stejně nebezpečný jako náboženský fanatik s nožem

16. prosinec 2019

Benešovská nemocnice o víkendu čelila útoku kryptovirem, který paralyzoval její informační systém. Prevencí je jen částečný návrat k offline režimu, myslí si Ivan Hoffman.

Čtěte také

„Zdravotnická zařízení jsou výhodným terčem pro počítačové piráty. Mají často zastaralá bezpečnostní opatření a jsou tím pádem snadno vydíratelná,“ myslí si Ivan Hoffman.

„Tento případ je ovšem trochu komplikovanější, protože benešovská nemocnice si nedávno pořídila nový systém s propracovaným zabezpečením asi za 30 milionů,“ vysvětluje komentátor v pořadu Jak to vidí.

„Potvrzuje se tady, že kriminálník je vždycky o krok napřed.“ Podobným terčem se podle Hoffmana může stát energetická společnost a její sítě, které jsou dnes závislé na komplikovaném počítačovém řízení.

Návrat k offline režimu?

Z centrální místnosti je vidět na všechna lůžka

„Do budoucna budeme dělat všechno pro to, abychom ubránili digitalizaci, která nám v tolika směrech zjednodušuje život. Současně je čas zamyslet se nad tím, jestli by některá opravdu strategicky důležitá zařízení byla schopná fungovat i v nějakém offline režimu.“

„Hacker je dnes stejně nebezpečný jako náboženský fanatik s nožem. Jen se o nich mluví málo. Psát o hackerech není zrovna šikovné. Protože se snadno zaměří na toho, kdo se o ně zajímá. Je to ale hrozba, které je potřeba připisovat daleko větší význam.“

Další témata rozhovoru: výsledky britských parlamentních voleb a brexit; česko-čínské vztahy; Čína jako bezpečnostní hrozba pro ČR.

Spustit audio

Související