Přepis: Jak to vidí Bohumil Pečinka – 19. prosince 2019

19. prosinec 2019

Hostem byl komentátor a publicista Bohumil Pečinka.

Vladimír KROC, moderátor:
Hostem pořadu Jak to vidí je dnes komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel Bohumil Pečinka. Vítejte, dobrý den.

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Dobré ráno.

Vladimír KROC, moderátor:
Příjemný poslech vám přeje Vladimír Kroc. Student práva na Masarykově univerzitě v Brně, Ondřej Zeman, podal trestní oznámení na předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Důvodem jsou Filipovy výroky, kterými naznačil, že spolek Milion chvilek pro demokracii pořádající demonstrace proti premiérovi, by mohl mít spojitost s kybernetickým útokem na benešovskou nemocnici. Nezašel tady právník Filip už příliš daleko?

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
No, já jsem původně myslel, že to je nějaký jeho, nějaké jeho uřeknutí, které se stane, když desítky novinářů se ho na něco v parlamentu ptají. A pak zpětně jsem zjistil, že to byl psaný projev, který řekl na zasedání Ústředního výboru komunistické strany, takže to bylo věnováno velké množství lidí, a ten tón mě trošku tohoto vystrašil, protože ten kontext byl, tak už konečně zasáhněte proti tomu, co se děje v pražských a v jiných ulicích. A v době 30. výročí Sametové revoluce je to zvláštní signál, ale svědčí to o jednom, že vládnoucí moc, a k ní patří dnes i komunistická strana, trošku ztrácí nervy, protože to, co se před dvěma lety zdálo, že bude jen série, možná ojedinělé demonstrace, tak nabývá na síle, přenáší se do malých a ještě menších měst, takže v pondělí se konaly tyhle shromáždění ve 200 městech, v úterý to bylo v hlavním městě Praha a dnes je to ve všech krajských městech, takže nejde o ojedinělou věc, a myslím že, jak jsem řekl, někteří lidé, kteří si myslí, že to ohrožuje legitimitu vládní moci, tak ztrácí nervy a snaží se klasickým způsobem zdiskreditovat tohleto hnutí.

Vladimír KROC, moderátor:
Je to dobrá cesta podat trestní oznámení? Jak protestovat proti něčemu, co považujete za velký přešlap?

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
No, tak kybernetický útok, kterým ochromíte nemocnici, to je něco na úrovni terorismu. A jestli i tyhlety věci se budou jenom tak přecházet, tak v tom veřejném prostoru vlastně už se nedomluvíme vůbec na ničem, jestli je něco pravda nebo lež. Mimochodem, na té úterní demonstraci Milion chvilek pro demokracii v Praze, ti organizátoři vyzvali pana Filipa, aby se omluvil, že nemají potřebu dávat nějakou žalobu a dali mu tuhletu možnost, takže jsem zvědav. Nemusí k tomu, samozřejmě k té žalobě dojít, ale tady jde o to, že ta moc sociálních sítí, a to, co se jima valí, je tak nekontrolované a nekontrolovatelné, že opravdu se stírá hranice, co je pravda a co je lež. A my si někdy říkáme, no tak bylo to třeba na sítích a nebo bylo to tam nebo onde, a pak se to jako nekontrolovatelně šíří ve společnosti, a možná je lepší i takovýmto prostě gestem dát najevo něco, dát najevo něco, že jsou tady určité hranice, které se nesmí překračovat.

Vladimír KROC, moderátor:
Takoví ti uživatelé nebo kteří rádi čtou ty řetězové e-maily zasílané, tak určitě se najde spousta těch, kterým se to zalíbí. Oni možná tuší, že je to úplný nesmysl, ale zkrátka milují konspirační teorie, tak jim to zapadá do toho vidění světa. Je to tak?

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Já naštěstí mám tu výhodu, že jsem v jednom tom řetězci, a tak můžu jednou až dvakrát denně sledovat to, o co se tam v těch hromadných e-mailech jedná, ono, jeden můj kamarád tomu říká důchodcovský samizdat, je to priorativní a řečeno, a nemá to nic společného samozřejmě se seniory, ale je to na seniory zaměřeno, je to evidentní. Já to můžu už asi dva roky sledovat každý den, a ten tón, to jsou posbírané informace z různých dezinformačních webů, které jsou proloženy tomu, čemu Vy rozhlasáci říkáte spojováky. A tam ty spojováky vždycky jsou komentovány, a pak je citace z nějakého toho dezinformačního webu, absolutně tam není zdroj nikdy, a šíří se tam, já nevím, poslední věc, co si pamatuji je, že mluvčí Milion chvilek pro demokracii, nebo její hlavní postava, Mikuláš Minář, si to hnědé oblečení bere záměrně, protože chce odkazovat na Třetí říši, nacismus a podobně. A v tomto duchu je tam vlastně vedeno všechno, je to extrémně pro ruské, je to extrémně proti americké, a je to, podává to alternativní výklad světa, alternativní příběh, a musím říct, že je to jako z hlediska profesionality, není to děláno špatně. Je to děláno pro lidi, kteří jsou nějakým způsobem nespokojeni s určitou situací a chtějí rychlý výklad světa, proč to tak je.

Vladimír KROC, moderátor:
Přiznám se, že mi ale úplně uniká ta souvislost mezi organizátory demonstrací a tím hackerským útokem v Benešově. Vy jste to pochopil jako tohle spojení?

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Nepochopil, ale pochopil jsem jedno, že se hledají způsoby, jak to hnutí Milion chvilek nějak zdiskreditovat. A můžete ho diskreditovat těžko partu studentů, kolem 25 let, můžete nějak zdiskreditovat na jejich minulost nebo na jejich podnikání, protože oni jsou nepopsané listy. Takže hledají se jiné způsoby, takhle bych to viděl ten kontext.

Vladimír KROC, moderátor:
Předseda Milionu chvilek Mikuláš Minář prohlásil, že demonstranti chtějí politiky, kteří nebudou lhát, krást, nebudou ve střetu zájmů, a budou respektovat demokratické instituce. Lidé také podle něj chtějí žít v zemi, kde se daří svobodě a spravedlnosti, a kde se občané nemusejí bát. Dá se v těchto požadavcích najít něco závadného?

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Tak, myslím, že ty požadavky dnes jsou orientovány už trošku jiným způsobem. Tady obrovský zlom nastal v souvislosti s tím auditem Evropské komise. Mimochodem, předevčírem se na plénu Evropského parlamentu projednávala debata, byla debata o střetu zájmů, která byla inspirovaná hodně případem českého premiéra, který současně přijímá evropské dotace, současně premiér, který nastavuje pravidla pro čerpání těch evropských dotací, a ta Evropská unie jako někdo, kdo má vlastní daňové příjmy a pak ty peníze přerozděluje, tak chce mít přísnější zákon, a nakonec to vyústí v nějaký lex Babiš i na té evropské, celoevropské úrovni, a bude z toho nová směrnice na čerpání těch finančních prostředků, takže Češi, společně s Bulhary a Rumuny, kteří měli s tím také velké problémy, bylo tam pozastaveno vyplácení těch evropských dotací, tak s tím mají problémy a vyústí to určitě v přísnější pravidla. Takže teď ten klíč je, jaká ta příští pravidla budou a na tom hlavně staví tu dnes svou kritickou opoziční rétoriku Milion chvilek, protože tady je to časově omezená věc. Teď mezi svátkama dojde ten překlad toho auditu Evropské komise ohledně způsobu nakládání České republiky, teď Česká republika bude muset zaujmout nějaké stanovisko, a myslím, že to bude teď klíč, jádro, obsahem všech těch debat a i těch požadavků Milionu chvilek. To, co jste řekl, to je taková vlastně neškodná věc, taková pěna.

Vladimír KROC, moderátor:
V úterý přizvali organizátoři poprvé zástupce opozičních stran, ve snaze přimět je, aby se sjednotili. Byl to podle Vás dobrý tah?

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Oni tam pozvali jednu vládní sociální demokracii, která to nepřijala. Jestli to byl dobrý tah.

Vladimír KROC, moderátor:
Víte, proč se ptám? Jestli nehrozí, že to teď vlastně, že se stanou takovým snadnějším terčem, s odkazem, že se ty občanské protesty zpolitizovaly.

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Já myslím, že ne, tam záleží také na dramaturgii, ten počet těch demonstrací, které oni pořádají, je obrovský, a oni v poslední době trošku změnili strategii, takové to klasické řečnění na těch náměstích vystřídaly pochody Prahou a oni chtěli, oni si trošku šli dál. Prostě berou si dramaturgii do svých rukou a jsou si vědomi toho, že marná sláva, dvakrát během několika měsíců zaplnili Letnou, a stojí za nima lidi a dneska už vlastně oni nastolují agendu, jak se tomu tak říká. A jsou schopni a to, že tam představitelé těch politických stran, často předsedové jdou, svědčí o tom, že oni mají vliv a sílu. Jsou okamžiky v dějinách, jako například před 30 lety, kdy i parta studentů může sehrát nějakou důležitou roli. Samozřejmě, není to věc dlouhodobá, je to věc krátkodobá, ale jsou takové okamžiky, a toto je myslím jeden z nich, a současně na co to ukazuje, ukazuje to trošku na slabost těch opozičních stran, které nejsou schopny zvednout ten prapor a sami tu agendu nastolovat.

Vladimír KROC, moderátor:
Našim hostem je dnes komentátor, publicista, spisovatel Bohumil Pečinka. Premiér Andrej Babiš na pravidelné schůzce v Lánech informoval prezidenta Miloše Zemana o odvolání ředitele Národního úřadu pro kybernetickou informační bezpečnost, Dušana Navrátila. Jak si vykládáte tento krok?

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Já myslím, že je příliš brzo na to říct, co všechno stálo za tímto krokem. My musíme na odpověď, odpověď budu vědět, až budu vědět koho na jeho místo například dal. Jaké nové priority si ten nový předseda řekl. Je to oblast, která, je to něco podobného, jako když minulý měsíc jsme s Vaší kolegyní, paní Senkovou, probírali zprávu BIS, tak buďto tomu můžete věřit, nebo tomu nemusíte věřit, já jsem ji řekl, že existují nějaké kontrolní orgány parlamentní, které tyhlety věci sledují, které mají přístup k utajenějším materiálům, oni to nějak vyhodnocují a stejně se tyto orgány za to postavili, tito poslanci, tak nemám důvod tomu nevěřit. Tohle je případ, kdy samozřejmě můžu mluvit o tom, jak šéf NÚKIBU, pan Navrátil, několikrát rozčílil pana prezidenta a pana premiéra. Například minulý rok, když mluvil o Huawei, můžu to dávat do těchto souvislostí, ale je příliš brzo na tohleto odpovědět, rozhodně to odvolání bylo překvapivé, přišlo ze dne na den, přišlo před svátky, myslím, že klíčové bude, kdo na jeho místo bude jmenován, ale to jsou přesně, NÚKIB je přesně ta instituce, do které nevidíte, i kdyby jste chtěl, protože je to instituce, která ze své podstaty je, nemá výstupy na veřejnost, a tak dále. A je to tak správné, na druhou stranu.

Vladimír KROC, moderátor:
Byla ta lánská schůzka, podle Vás, ještě něčím zajímavá? Kromě toho, že byla v čase prezidentovi dovolené?

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Tak prezident Zeman je první prezident od dob Masaryka, který z Lán si udělal své hlavní centrum, takže to, že slýcháme teď pravidelně o Lánech, tak to není náhoda. Tak to je první věc, druhá věc, že se to konalo zrovna v době, kdy před centrem vlády ve Strakově akademii byly demonstranti, kteří tam pokládali straky, tak to si člověk také může říct, že je to shoda náhod. Oficiální výstup je, z tohoto setkání prezidenta a premiéra, že premiér tam seznamoval prezidenta s Národním investičním plánem. Takže obecně, premiér vždycky, v posledním roce, dvou letech, do Lán jezdí, když potřebuje získat politickou podporu, když potřebuje nabít novou legitimitu, tak já myslím, že to hodně s tím souviselo.

Vladimír KROC, moderátor:
Tak když jste se už o tom dokumentu zmínil, kterému se říká Národní investiční plán. Jde o seznam strategických investic, které tedy mají, podle vlády, do roku 2050 dosáhnout osmi bilionů korun, to teď nemám rýmu, ale opravdu je to tolik, z toho přes šest bilionů má jít na investiční akce v dopravě. Má to spoustu háčků, ten Národní investiční plán, podle opozice i některých ekonomů, není realistický, protože podle nich chybí plán financování nebo harmonogram uskutečnění těch jednotlivých cílů. Jak to vidíte Vy? Předpokládám, že jste nečetl celý ten plán, ale určitě znáte ten obsah.

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Ne, ne, volal jsem různým lidem, jak na úrovni měst, tedy starostů, krajů, a konzultoval jsem to s jedním expertem na dopravu. Vyplynulo mě z toho jedno, i v Německu mají od roku 1951 něco, čemu se říká plán potřeb, v překladu, oni se tím snaží 10 a více let dopředu stanovit základní řekněme liniové stavby, a to proto, aby jejich podnikatelé věděli, jak budou utráceny veřejné peníze, aby se tomu například mohli přizpůsobit, aby tomu mohli vytvořit kapacity, protože jak jste řekl, většina jde do dopravy a ty kapacity.

Vladimír KROC, moderátor:
Ono je to tři čtvrtiny do dopravy.

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Ano.

Vladimír KROC, moderátor:
Není to opravdu jako nápadné, ta disproporce. Tři čtvrtiny investic.

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Jo, jo, je to tak. Jiná věc je, že je to 20 tisíc staveb, a teď bude strašně zajímavé, jak na to budou reagovat, tam je jedna taková věc, která je problematická. Tenhle stát už dlouho potřeboval na úrovni jakoby celostátní, aby nějaká vláda určila, jaké budou hlavní priority, aby se tomu přizpůsobily stavební firmy, a tak dále, a tak dále. Tady ovšem byl udělán takový pokus, ministr průmyslu Havlíček tomu říká, že je to potencialita, tedy jenom možnost, že se sloučila nejenom ta celostátní úroveň, což je logické, protože je to v gesci vlády, ale oni vzali i podněty z krajů, jak říkají, a z obcí, dali to do jednoho takového dokumentu, a teď Vy vlastně nevíte, jestli, jaká je potřebnost, jaký výpočet vůbec té potřebnosti veřejných investic, protože někteří starostové a hejtmanové se už ozývají, a říkají, že tam našli věci, které nepoptávali vůbec, a o kterých nic neví. Typické je to s těmi hokejovými stadiony, kde malá města jako Aš, Štětí, Milovice, najednou zjistili, že mají, v jejich městě má být stavěn hokejový stadion, aniž by o to žádali. Hejtman Puta, který je v čele druhého nejmenšího kraje říká, že na jeho území je šest stadionů, což absolutně dostačuje, ale že tam mají být postaveny ještě další čtyři, každý za sto milionů, a on říká, my potřebujeme silnice, a ne tyhlety věci. Čili v téhle chvíli my ještě vůbec nevíme, teprve v následujících dnech zjistíme, až si to přečtou také hejtmané a starostové, jestli s tím souhlasí, jestli vůbec, jak to vznikalo, kdo to vytvářel tyhlety věci, protože jestli osmitisícové město má mít, které má rozpočet kolem 35 milionů, z toho bych řekl, má investice 5-7 milionů roční, najednou dostane stadion za sto milionů, a i kdyby to celé zaplatil stát, tak je tam ta údržba a provozování. Na to s tímhletím rozpočtem mít nebudou, takže kdo to bude provozovat, což je další věc, kdo to všechno zaplatí, protože osm bilionů, to je dejme tomu sedm a něco státního rozpočtu, a ten státní rozpočet na to mít nebude ani z poloviny, ani z dvou třetin, takže to musí zaplatit soukromý sektor, a jak se k tomu, vlastně jakým způsobem to zaplatí, a tak dále, a tak dále, jak řekl ministr Havlíček, jsou to potenciality, tedy možnosti, premiér řekl, jsou to moje sny, fajn, ale na tom je jasně vidět, že jsou tady tři úrovně řízení toho státu, celostátní, krajská a obecní, nebo městská, a že ten stát by měl plnit roli jenom koordinační a neměl by tímto způsobem vstupovat do hájemství těch nižších samospráv, a tam se ukazuje na tom jedna věc, co říkají všichni experti, například v oblasti dopravy, že ministerstvo dopravy je extrémně centralizovaná entita, a že by se mělo to víc přenést na úroveň krajů a měst.

Vladimír KROC, moderátor:
Připomíná Bohumil Pečinka, náš dnešní host. Abychom řekli také něco pozitivního, tak stavbaři třeba, ten Národní investiční plán vítají, protože podle nich umožní urychlit přípravu staveb. Tak i tak se to dá asi vyložit.

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
No 100 %, oni si to myslím vynutili tyhleti, a to myslím v dobrém slova smyslu, tyhle velké stavební a jiné firmy, protože ten přípravný proces u nás trvá osm let, a oni když získají aspoň představu, jak se bude něco vyvíjet, tak budou to moc třeba o rok, o dva, urychlit, budou moct si říct fajn, tak za osm let bude stát někde nová fabrika na tohle nebo na toto, získáme, nechci se teď pouštět do toho, co všechno oni musí udělat, když mají dodávky na složité stavby, ale je tam například taky dostavba jaderných elektráren za 300 miliard, a tak dále, a tak dále, takže tohle, v tomhle jsou to samozřejmě jako potřebné stavby, je to všechno skvělé, ale teď se ukáže, až si to přečtou všichni ti starostové, hejtmané, jak jsou s tím spokojeni, a jak se to tam dostaly tyhle věci.

Vladimír KROC, moderátor:
A hlavně, kde se na to vezme, ale třeba ekonomové ten investiční plán ve školství hodnotí tak, že nepřináší nic nového, a to je možná varující. Protože zrovna to školství je asi velký dluh.

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Já myslím, že je to moc komplexní. 20 tisíc staveb, na to, že to dělalo pár úředníků to je velký plán. Měli vzít jenom to, co bude dělat stát, tedy ta celostátní úroveň, a tam to měli vydefinovat, tam měli říct, co je priorita. Třeba bychom slyšeli, že priorita, že chceme být země hokeje. Já nejsem proti vůbec, já ten sport mám rád, a nějak to jako zdůvodnit, ale nějak jako, aby to bylo trošku přirozenější, spontánnější, aby tam byla nějaká komunikace, a ne že prostě starosta se dozví, že bude mít stadion za sto mega a že ho bude muset provozovat.

Vladimír KROC, moderátor:
Třeba zemědělství, podle předsedy zemědělského svazu, Martina Pýchy, je ten plán, s ohledem na klimatickou změnu, málo ambiciózní, ale to asi nikoho nepřekvapí.

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
To, jak o tom mluvil ministr průmyslu Havlíček na DVTV, tak z toho mě vyplynulo, že je to nějaké první kolo, první nástřel, že je to.

Vladimír KROC, moderátor:
Že se to bude ještě hodně diskutovat.

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Že je to naznačení něčeho, je to možná trošku předčasné, to zveřejnění, ale takhle to berme.

Vladimír KROC, moderátor:
My si povídáme vlastně letos naposledy, před námi jsou teď svátky, je to čas pro Vás odpočinku a nebo 26. budete poslouchat projev prezidenta, a musíte si o tom něco myslet?

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
No jasně, já o tom budu psát, protože ještě před deseti lety by to byl čas odpočinku, a teď, v éře digitálních médií, kdy on-line nekončí vlastně nikdy, takže na ten on-line to budu psát, ale zrovna tohle je příjemná věc a prezident Zeman rád zakládá nové tradice, takže založil novou tradici i v tomto, že odmítl tu tradici těch novoročních projevů a přemístil to na 26. a já myslím, že už je to trošku natočené, předtočené.

Vladimír KROC, moderátor:
Takže sondujete, co tam zazní?

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Ne, ne, tohle se nikdy ven nedostalo a doufám, že to bude hodně pozitivní. Vstupujeme do nového desetiletí, 20. léta, končí 10. léta, začínají 20. léta, a my si přejme, aby byla přinejmenším tak dobrá jako byla ta desátá, bez válek, bez velkých krizí, bez velkých otřesů.

Vladimír KROC, moderátor:
Kdy si vyberete ten čas odpočinku? Vy osobně?

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Tak mezi 21. a 30., doufám, doufám, ale spíš budu honit resty, které se mě kupí a tak dále. Vy to víte, Vy vypínáte rozhlas?

Vladimír KROC, moderátor:
Nejde to, nejde to, máte pravdu. No dobrá, v každém případě alespoň malý odpočinek Vám přeji, ale hlavně to, co jste řekl o tom novém desetiletí, aby vyšlo. To byl Bohumil Pečinka, komentátor Reflexu, spisovatel, publicista. Děkuji, klidné svátky a zase příště na shledanou.

Bohumil PEČINKA, komentátor časopisu Reflex, publicista a spisovatel:
Děkuji za pozvání a všem posluchačům pěkné vánoce.

Vladimír KROC, moderátor:
Příjemný poslech dalších pořadů přeje Vladimír Kroc.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je Monitora media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka