Bohumil Pečinka: Nová totalita může vzniknout pod bohulibým heslem boje proti virům

23. duben 2020

Česko zahájilo proces uvolňování karantény, začalo s plošným testováním a rozjíždí chytrou karanténu. Vláda chce srovnat standard s okolními zeměmi, doufá komentátor.

„Někteří ministři a jejich štáby mi začínají připomínat dvůr Rudolfa II. Odmítám, aby hlavním hlasem byli epidemiologové. odpovědnost za rozhodnutí musí nést zvolení politici,“ apeluje zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex.

„Názory jednotlivých epidemiologů se různí. A mám podezření, že někteří trpí tím, čemu se říká fachidiotismus.“ Politici by měli podle Pečinky svá rozhodnutí odvozovat od širšího odborného konsenzu.

Regulace společnosti je přehnaná

K pomyslnému kulatému stolu by přitom měli být pozváni nejen epidemiologové, ale také jiné lékařské profese a ekonomové. Komentátor taky odkazuje na tzv. Dopis 11, pod který se podepsalo jedenáct profesorů Univerzity Karlovy včetně jejího rektora.

Čtěte také

Vyzývají v něm k revizi přísných karanténních opatření a k návratu k běžnému fungování, jinak podle nich hrozí hluboká celospolečenská krize. Regulace života v České republice je přehnaná.

Pečinkovi vadí hlavně zákaz provozování některých činností a to, jak se sanují lidé zasažení těmito opatřeními. „V tomto směru jsme za Německem a Rakouskem o mnoho délek. A dřív nebo později se to v ekonomice projeví.“

Čelíme manipulaci strachem

„Mezi lidmi je ohromná panika. A cítím, jak někteří politici s lidmi přes tento jejich nepřiznaný strach manipulují. Zamýšlejme se nad tím, jestli nejsme manipulováni strachem, jestli nepropadáme zbytečně panice a nezhoršujeme si svůj psychický stav,“ vyzývá Pečinka.

„Nová totalita může také vzniknout pod bohulibým heslem boje proti virům, kterým budou zdůvodňovány některé suspenze z našich svobod, regulace.“ K uklidnění lidí podle něj nepřispívají ani média, která milují katastrofy.

Další témata rozhovoru: spor o trvání nouzového stavu a co by mělo následovat po jeho skončení.

autoři: Zita Senková , Bohumil Pečinka , and
Spustit audio

Související