Bohumil Pečinka: Karel Gott odešel jako absolutní gentleman. Hrdina ale nebyl, politici se na něm chtějí marketingově přihřát

10. říjen 2019

Na sobotu byl v souvislosti s pátečním pohřbem Karla Gotta vyhlášen státní smutek. Co o nás vypovídá truchlení za hudební legendou?

 

Měl jsem pocit, že Karel Gott je nesmrtelný a bude tady vždycky, přiznává Bohumil Pečinka s tím, že podobně ho vnímala nejspíš i většina národa. „Pro řadu lidí ztělesňuje něco jako svatí ve středověku – byl symbolem stability, vnášel do jejich života pohodu a u některých i smysl.“

Profesionál až do konce

Čtěte také

„Odešel z tohoto světa jako absolutní gentleman – se smrtí se dokázal vypořádat perfekcionistickým způsobem, s jakým se vypořádával se svými koncerty a svou profesní kariérou: vystupoval do poslední chvíle, pak se uzavřel, komunikoval s určitými médii, pouštěl určité informace a fotografie, natočil poslední písničku a poslední film, rozloučil se se svými posluchači a odešel,“ vyzdvihuje noblesní odcházení legendy komentátor.

Mýtus a étos Gottova odkazu se ovšem rozhodli zneužít někteří politici, když mu navrhli státní pocty a ocenění, jaké dostávají jen váleční hrdinové. „Karel Gott ale neaspiroval na to, aby dostal řád Bílého lva nebo aby byl politickým hrdinou. Chtěl přinášet lidem radost a chovat se profesionálně ve své hudební kariéře,“ přibližuje Bohumil Pečinka nepatřičnost zpolitizování zpěvákova života.

Politický tanec na hrobě Karla Gotta

Parte zpěváka Karla Gotta.

„Po odchodu Vlasty Chramostové pak strana, která Gotta kritizovala, dostala i svoji hrdinku. Takže tu teď máme dobré mrtvé a zlé mrtvé a všechno je zpolitizované… Bojujeme symbolické boje, které jsou vyvolané jenom tím, že se politici chtějí marketingově přihřát i na takové věci, jako je smrt významného zpěváka,“ myslí si komentátor časopisu Reflex.

Politici podle něj měli nechat rozhodnutí na rodině, a ne bez jejího vědomí svolávat mimořádné zasedání vlády a hlasovat o státním pohřbu. Kdyby nechali Karla Gotta dohrát jeho poslední příběh, který měl naplánovaný dopředu, mohlo být všechno jiné. Teď se na jeho smrti vedou zástupné politické boje, je to nešťastné pro jeho rodinu a pro všechny,“ uzavírá Bohumil Pečinka.

Další témata rozhovoru: Je společnost Home Credit vhodným partnerem pro Karlovu univerzitu? ODS odstartovala volební kampaň za změnu České republiky. Co a proč v ní nabízí? Je Andrej Babiš vhodným kandidátem na prezidenta? Přinesla sněmovní vyšetřovací komise do kauzy OKD něco nového? Proč prezident Zeman navrhuje tři a půl roku před koncem mandátu vhodné kandidáty na svého nástupce?

autoři: Zita Senková , Bohumil Pečinka , and
Spustit audio

Související