Přepis: Jak to vidí Bohumil Pečinka – 10. října 2019

10. říjen 2019

Hostem byl komentátor Bohumil Pečinka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Dobrý den přeje Zita Senková. V následujících minutách se dozvíme, jak některé události kolem nás vidí Bohumil Pečinka, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex. Já Vás vítám.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Dobré ráno Vám i posluchačům.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Od koho by měla Univerzita Karlova přijímat peníze, jaké Česko chce ODS, koho by Miloš Zeman poslal do klání o Pražský hrad a co o nás vypovídá truchlení za fenoménem Karel Gott? Inspirativní poslech. Tříleté finanční partnerství mezi Karlovou Univerzitou a firmou Home Credit, která ji poskytne benefit ve výši milion a půl korun budí značné emoce. Před hlavním partnerem univerzity, jak zní označení, varovali odborníci z projektu Sinopsis, pod ústavem dálného východu Filozofické fakulty, kteří mapují situaci v Číně, od smlouvy se distancovala celá Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, za morální selhání vedení univerzity označil smlouvu například Daniel Hůle z organizace Člověk v tísni a profesor Jiří Přibáň se rozhodl odejít z čestné Rady absolventů. Cituji jeho slova: "Nevím, jaký finanční kredit tímto partnerstvím Univerzita získává, ale vím, že takovým spojením ztrácí kredit morální." Tolik profesor Přibáň. A jak to vidíte Vy, Bohumile Pečinko?

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Mě to připomíná takovou aférku, která byla v průběhu karlovarského festivalu, kde vystoupila skupina umělců a začala dávat, začala podpisovat protest proti tomu, že jedním ze sponzorů karlovarského festivalu je tuším Zbrojovka Uherský Brod, a že se nehodí, aby někdo, kdo vyrábí zbraně sponzoroval filmy a umění. Já myslím, že je to úplně tento případ, kdy relativně bohatá společnost začíná vést, nikoli začíná diskutovat o reálných problémech, ale o symbolických problémech, o symbolech, a zajímavé jsou ty argumenty, jeden z argumentů je, že Home Credit poskytuje úvěry a že úročení je něco zlého, špatného, no tak na úročení vyrostla tahleta civilizace, a samozřejmě můžeme se vrátit do dob a byly ty doby, kdy úročení bylo zakázáno. Samozřejmě něco jiného je lichva, ale to není případ Home Creditu. Druhá věc je věc, že Home Credit je dnes vedle Škody Auto jediná globální snad firma, která má centrum v Čechách, která je tedy úplně všude ve světě, nikoliv jenom v Číně. A vlastně dívat se na to prizmatem nějakých česko-čínských vztahů mě opět připomíná například boje pražského primátora s čínským velvyslancem a obecně s Čínou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Vypovězení nyní partnerské, nebo smlouvy o sesterské spolupráci.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Tak, tak, já mám pocit, že ta politika, a asi se k tomu vrátíme později, když budeme mluvit o tom programu ODS, tak ta politika začíná být vyprazdňována reálnými tématy a bojují se symbolické zástupné boje. Na jednu stranu jsem rád, že už nemusíme řešit to, co před 30 lety jako pobyt sovětských vojsk na našem území nebo takové ty fatální otázky, jestli budeme v ruské nebo americké sféře vlivu a podobně, že začínáme řešit věci, které s prominutím řeší jako bohatý zhýčkaný západ. Na druhé straně si říkám, že určité věci by se měly, samozřejmě, všichni, co to dělají, mají na to právo, já zase mám právo říct, že pražského primátora, například, volíme ne proto, aby dělal samostatnou zahraniční politiku a útočil na Čínu, ale aby konečně dokončil vnitřní a vnější okruh Prahy, protože to je, jsme snad jediná evropská země, která nemá vnitřní a vnější okruh, kde nákladní doprava vjíždí až do města, což plus v posledních dvou měsících je město úplně ucpáno a doprava, osobní doprava zde kolabuje, takže člověk by spíš řekl, aby pražský primátor v prvé řadě se zabýval tím, k čemu byl zvolen, jenže tahle doba, to je doba sociálních sítí, doba relativní prosperity a začínají se řešit tyhlety symbolické věci, které jsou tak jako dobré, fajn, do kavárny, ale jak říkají Ostraváci, snaha není koksovatelná, takže zabývejme se reálnými zájmy, které reálně lidi pálí, a samozřejmě, všichni, kdo tohle říkají, na to mají právo. Mě překvapila v té kauze Univerzity Karlovy jedna věc, že podepsala s takhle velkou globální firmou smlouvu na tři roky za tak směšnou částku.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Půl druhého milionu.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Kdyby tam bylo o jednu, o dvě nuly víc, tak já bych se vůbec nedivil, ale podepsat takhle směšnou smlouvu, o to víc tyhle spory, které následují jsou o to víc směšnější. Jak jste to říkala, že je ta částka?

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Milion a půl.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
No, to je u firmy, opravdu, u globální firmy, nevím, co, jestli hledali náhradní způsoby financování, ale rozhodně.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
No otázka je možná jaké je financování vysokých škol a také kde u koho má Univerzita, konkrétně Univerzita Karlova peníze hledat a proč je vlastně má hledat. Jaký je vůbec standardní spolupráce, běžná spolupráce, partnerská, sponzorská, tedy finanční?

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Tohle my v Česku neumíme ještě, tady se nevyprofilovala dostatečně silná, vlivná vrstva absolventů, z kterých se pak stali bohatí lidé, kteří s těmi fakultami a univerzitami nadále spolupracují a třeba jsou v určitých radách, spolupodílí se na lecčems, tady je dominantní v 99,9 % stát, nebo pak tady máme soukromé fakulty, kde si to platí ti studenti, ale tyhlety věci neumíme a v tom veřejném prostoru se hysterizují jenom. A já za 1,5 milionu tyhlety spory, opravdu to nechápu a myslím, že to nemá reálný podklad. Myslím, že PPF trošku odnáší to, o čem jsme tady mluvili před několika měsíci, že vydali tu výroční zprávu, kde v úvodu bylo psáno, že se chtějí výrazněji angažovat, ve prospěch určitých aktivit a iniciativ, které jsou dejme tomu liberálně konzervativněji orientovaní, a to popudilo velké množství lidí, a popudilo to přesně ty lidi, kteří se dnes ozývají, kteří to berou jako prostě ohrožení, dejme tomu svého světa, který je nějak politicky jinak orientovaný.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A co třeba si myslíte o obavě Martina Hály ze Sinopsis, ten říká, že vlastně Univerzita není korporátní subjekt na stejné úrovni jako Home Credit, a nemůže se mu dopředu zavazovat, že nebude svého partnera kritizovat. Cituje pořád jeho slova, to jde proti základním principům akademických svobod a kritického myšlení. A dodám i reakci Home Creditu, který podezření z nějakých postranních úmyslů vyvrací.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Jasně, to je to, co asi předložil Home Credit a podepsal, je úplně standardní smlouva, kterou podepisuje s desítkami korporací, které sponzoruje. Asi měl být citlivější v těch formulacích, a já bych za tím neviděl zlý úmysl, a vidím to jenom jako nafouklou bublinu dnešní doby, která řeší zástupné problémy, a vidím v tom trošku odraz toho, jak my začínáme vnímat svět skrze zkratkovitá vyjádření na sociálních sítích, která se pak přelévají do nějaké veřejné debaty, která je úplně zploštělá a zabývá se marginálními věcmi.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Občanští demokraté včera odstartovali novou kampaň za změnu České republiky. Jak řekl šéf strany, Petr Fiala, nabízí tři principy, pro slušné vládnutí, pro rozumné hospodaření a pro ochranu hodnot a politických cílů listopadu 1989, aby bylo Česko země, která vítězí. Tak zní heslo nové volební kampaně Občanské demokratické strany. Jak to hodnotíte?

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Já jsem včera na té tiskové konferenci, kde představovali detailně ten svůj program a jednotlivé návrhy byl, a tak trochu jsem si připadal jako v jiné epoše, před 20 lety by bylo úplně běžné, že každá politická strana udělá takovou tiskovku, kde představí konkrétní body svého programu. A to je to, o čem jsem Vám říkal, že ten programový střed té politiky byl úplně vytlačen, a řeší se vlastně kdo ho vytlačil. Vytlačil ho marketing a řešení symbolických problémů, které ve většině ani problémy nejsou. Čili jsem rád, že někdo vnáší programovou debatu do politiky, že formuluje svůj program tak, jak ho formulovaly strany třeba ještě v roce 2006. Tedy že vezme si oblast po oblasti, a tam dělá, tam konkrétně navrhuje například.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Reformy.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Například daňové priority, pro jaké vrstvy, jaké slevy, v jakém horizontu to chce udělat, co chce naopak potlačit, co chce naopak posílit, to je přesně ta věc, o které bychom měli diskutovat, o které bychom měli my novináři psát, o které by konkurenti ODS měli vůči ní se vymezovat, a takhle vzniká politika, a pak ve finále, za dva roky, si voliči vyberou podle svých zájmů a názorů. To, co se tu děje, že se vedou tyhlety symbolické boje, kdy symboly jsou vydávány za zájmy, tak já myslím, že je neštěstí pro tuhle zemi, protože my nejsme na úrovni Německa nebo Rakouska, které je opravdu bohatou zemí, kde lidé, to bychom museli po struktuře, sociální struktuře téhle země, abych to lépe vysvětlil. Tady se mluví o středních vrstvách, ale když vidíte průzkumy, tak střední vrstvy, říkají si střední vrstvy, ale mají jaksi finanční krytí na 3-4 měsíce dopředu, většina rodin, čili my nejsme ještě tak bohatá země, abychom si mohli tak trochu dovolit vést tyhle symbolické války s celým světem, a mělo by se tady řešit opravdu to podstatné, jak se ta země bude vyvíjet v tomhletom dramatickém období, kdy přichází robotizace, kdy jsou obrovské tlaky, aby se radikálně změnil automobilový průmysl, který táhne a nese tuhle ekonomiku, jak budeme řešit problémové regiony, oblasti, které zaostávají v České republice a podobně. Ale o tom není ani zmínka, o tom se vlastně nemluví ve veřejné debatě.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A proč vůbec a kdy došlo k tomu odklonu? Asi ten rok jste naznačil 2006, ale myslíte, že se bude vracet ta doba toho, kdy se debatovalo o konkrétním programu v jednotlivých oblastech?

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
No, to je těžká složitá otázka, ono není zlom žádný, ono to přichází po malých kapkách postupně, pak je nějak ta poslední kapka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Víte, kdy přišla ta doba toho, promiňte, politického marketingu, kdy to převálcovalo?

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Já myslím, že to hodně souviselo, nemá to jednu příčinu, ale hodně to souviselo se sociálními sítěmi a s tím, kdy každý několik hodin denně je na sociálních sítích, podle těch průzkumů, a najednou se ukazuje, že nejefektivnější je působit skrze reklamu a marketing na těch sociálních sítích, a dostáváte do lidí určité pocity, určité emoce, že tam je lepší mluvit v těch zkratkách, v symbolech, než o daních, tam někde to zhruba vzniklo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Pokud by se Andrej Babiš rozhodl kandidovat na prezidenta republiky, dostal by hlas stávající hlavy státu Miloše Zemana. Ten to řekl v neděli v rozhovoru pro Frekvenci 1. Andrej Babiš kandidaturu na Hrad odmítá. Prezident řekl, přesně před týdnem v televizi Barrandov, že by v příštích volbách hlavy státu považoval za dobrého kandidáta levice odborového předáka Josefa Středulu a vhodným kandidátem pravice by podle něj mohl být šéf hospodářské komory Vladimír Dlouhý. On sám voličům nebude nikoho doporučovat, protože by je tím urazil. Vladimír Dlouhý možná teď bude mít trošku jiné problémy, v souvislosti s trestním oznámením a kauzou OKD.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Četl jsem jenom tu zprávu, a rozhodně to není trestněprávní, z mého pohledu, ale nějaká jako, když už tak nějaká politická odpovědnost, a do toho bych se nechtěl pouštět, protože nevím, co je k tomu vedlo, oni zveřejnili zatím jenom ten výtah a neřekli některé podrobnosti, ta vyšetřovací komise. Myslím, působilo to na mě, ovšem to vystupování a formulace působily na mě hodně inkvizičně, a nevěřím, víte, když vyšetřovací komise na západě, hlavně v Americe, kde to vzniklo, mají smysl ve chvíli, kdy se některý problém neřeší. Tady je problém OKD u soudu, probíhá standardní soudní řízení, a než aby doběhlo, tak se řeší tyhlety věci, stejně jako ta slavná komise, kterou vytvořili komunisté a Piráti a další, jmenuje se to Pro zločiny privatizace, když to zkrátím, jsou to všechno, na můj vkus zase politické věci, kde se chce nějakým způsobem symbolicky vyrovnat s minulou érou tím, že ji zhanobím a postavím se jako do čela té nové éry, jsou to všechno, z mého pohledu, hodně marketingové akce, a je to další z těch věcí, místo, abych udělal vnitřní a vnější okruh, tak budu bojovat války s minulostí.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A jaký případně signál vyslal pan prezident tím, že vlastně vytipoval takové ty tři možné kandidáty.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Prezident vždycky umí překvapit a vnášet témata, vůbec, proč to dělá 3,5 roku před skončením svého mandátu, ví snad jenom on, vzhledem k tomu, že zrušil své lékařské konsilium, které standardně dohlíželo na zdraví všech prezidentů, tak vlastně my nevíme, jestli chce jenom vlastně na sebe upozornit a pošťouchnout tu veřejnost nebo se cítí zdravotně tak hendikepovaný, že už jako vyhlíží na předčasné volby. My můžeme o tom vlastně jenom spekulovat.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Tak nedávné vyšetření, pokud se nepletu, ve střešovické nemocnici ukázalo pouhou dehydrataci.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Ano, ano, no tak to jsou takové věci, ale říkám, v éře, kdy neexistuje lékařské konsilium, pak vlastně hodnotíme každý výrok prezidenta tohoto typu z hlediska toho, že není s tím něco, neděje se s ním něco, takže těžko říct, co tím vlastně myslel, je to zas další ze série těch symbolických bojů. Na druhou stranu, ty strany už by, ty politické strany, stejně, jako představují svůj program, tak by měly i uvažovat o té prezidentské kandidatuře někoho ze svých řad, protože.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Možná je chtěl pan prezident na to nějak nepřímo upozornit.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Kdyby byly předčasné volby, tak do 90 dnů musí být zvolen prezident, čili pan prezident dokáže překvapit, on to klidně může vypsat volby do 60 dnů, a pak už není tolik prostoru pro profilaci. Takže i na tohle by ty politické strany měly myslet, když se poohlíží po nějakých kandidátech.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
A myslíte, že už přemýšlejí interně, snad jenom informace.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Já myslím, že nepřemýšlejí a že tahle hra se hraje takto, všichni se dívají jestli, nebo spekulují, jestli bude nástupcem pana Zemana pan Babiš, v tom případě by vznikl model, jak ho známe z minulých voleb, že by ty strany asi se shodly na někom typu Drahoš, a nebo když nebude kandidovat Andrej Babiš, tak těch kandidátů bude 15, 20 a každý půjde s každým a bude se čekat na druhé kolo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Ve velkém sále Žofína bude zítra od 8 do nejméně 22 hodiny vestavěná se státními poctami rakev s ostatky Karla Gotta. Čestnou stráž u ní budou držet vojáci. Smrt i pohřeb nejslavnějšího českého zpěváka provázejí velké emoce. Jak se Bohumile Pečinko loučíme s touto hudební legendou?

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Je několika aspektů, hledisek, jak se můžete na celou tu kauzu dívat. Jedno je, že Karel Gott a i v mých očích, já jsem snad uvěřil tomu, jak jsem ho viděl od svého dětství všude kolem sebe, že je nesmrtelný a že tady bude vždycky, a myslím, že takhle ho vnímala spousta lidí, a on, a můžeme se tomu smát, můžeme to kritizovat, pro řadu lidí ztělesňuje něco, co ve středověku ztělesňovali různí svatí. Je to tak, je to symbol nějaké stability, symbol něčeho, co vnášelo do jejich života, do mnoha lidí smysl, do mnoha lidí jenom pohodu, cokoli, já jsem vyrostl na jiné hudbě, takže k tomu mám odstup, ale tak to bylo. Druhá věc je, že Karel Gott odešel z tohoto světa jako absolutní gentleman. On sice dokázal z věcí, jako je smrt, vypořádat tak perfekcionistickým způsobem, jak se vypořádával se svými koncerty a se svou profesní kariérou, že vystupoval do poslední chvíle, pak se ovšem uzavřel, komunikoval s určitými médii, pouštěl určité informace, pouštěl fotografie, udělal poslední písničku, natočil poslední film, rozloučil se se svými posluchači a odešel. Bylo to absolutně noblesní, přesně tak, jak vystupoval ve své profesní kariéře. Zlom nastává ve chvíli, kdy ten jeho odkaz a ten jeho mýtus a étos se rozhodli zneužít někteří politici, bylo svoláno mimořádné zasedání vlády, které bývá svoláváno v období povodní nebo válečných konfliktů, byl odhlasován státní pohřeb a najednou ten život Karla Gotta začal být velice silně politizován. A návrhy na nejvyšší státní vyznamenání, které dostávají opravdoví hrdinové, kteří se zasloužili o stát úplně v jiných etapách, tak najednou nutně to vyvolávalo dojem, jestli ten odkaz v tom státně politickém významu Karla Gotta je tak velký, aby dostával tyto pocty, a tam ten život Karla Gotta nemůže obstát, ale on neaspiroval na to, aby dostal Bílého lva nebo aby byl.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Měl státní pohřeb, nevím.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Byl politický hrdina. On aspiroval prostě na to, aby přinášel lidem radost, aby je potěšil, aby se choval profesionálně ve své profesní kariéře, a tady tohleto vtažení Gotta do politických diskusí a zpolitizování jeho života vedlo k tomu, že samozřejmě se ozvala jiná část veřejnosti, která poukazovala na jeho politické postoje. No a pak už se to zase rozčíslo.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Pak přišla ještě smrt divadelně filmové herečky Vlasty Chramostové.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Ano, a ten druhý svět, který Gotta kritizoval, z politických důvodů, najednou dostal i svou hrdinku, takže teď máme tady dobré mrtvé a zlé mrtvé, a každá společnost říká, že ten její mrtvý je ten dobrý, a ten druhý je ten zlý, a všechno je zpolitizováno a zase, se vracíme k tomu, co jsme řekli na začátku. Bojujeme symbolické boje, které jsou vyvolány jenom tím, že politici se chtějí marketingově přihřát i na takové věci, jako je smrt významného zpěváka.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Ministr kultury Zaorálek v této souvislosti před pár dny řekl, aby lidé přestali aspoň na chvíli poměřovat, porovnávat, soudit, aby raději uctili památku obou umělců, cituji.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Tak potom neměl ministra Zaorálek hlasovat za státní pohřeb Karla Gotta. Rozumíte? Když to takhle už zpolitizuji a pak vytýkám lidem, že se na to dívají zpolitizovaně, to nejde, musím být konzistentní ve svém postoji.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Jak se oprostit tedy od tohoto politikaření nebo odpolitizovávání.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
V tomhle případě měli nechat na rozhodnutí rodinu a ne bez vědomí rodiny hlasovat o státním pohřbu, pak už je všechno zpolitizované, pak nutně ta druhá společnost řekne fajn, tady je seznam lidí, kteří se vážně zasloužili o stát, kteří šli v 18 bojovat na západní frontu, kteří se vyznamenali v bojích druhé světové války, a oni státní pohřeb nedostali, ani pohřeb se státními poctami. Rozumíte, v tomhle je problém, kdyby nechali Karla Gotta dohrát ten svůj poslední příběh, který měl naplánovaný dopředu, tak všechno mohlo být úplně jiné, teď vlastně se zástupné politické boje vedou na smrti Karla Gotta, je to nešťastné pro jeho rodinu a pro všechny.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka a jeho názory. Já Vám za ně děkuji. Na slyšenou.

Bohumil PEČINKA, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex:
Děkuji. Na shledanou.

Zita SENKOVÁ, moderátorka:
Příjemný poslech dalších pořadů Českého rozhlasu Dvojky přeje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je Monitora media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka