Bohumil Pečinka: Důvěra veřejnosti je otřesena. Ocitli jsme se v bludném kruhu švejkování a represí

15. říjen 2020

V úterý večer pronesl k občanům dlouho očekávaný projev ministr zdravotnictví Roman Prymula. Podařilo se mu přesvědčit veřejnost, aby vládě v době krize více důvěřovala?

Čtěte také

Roman Prymula ve svém projevu představil nová opatření a cíle vlády. Přijal na sebe také odpovědnost za to, že udělá maximum pro to, aby zabránil explozivnímu šíření viru v naší populaci. Projevu ale uškodila jeho forma.

„Jeho projev působil velmi příjemným a vstřícným dojmem a byl velmi věrohodný. Hodně mě ale překvapilo celkové aranžmá jeho vystoupení. Tak trochu mi to připomínalo atmosféru filmu Juraje Herze Spalovač mrtvol. Na mnohé to mohlo působit děsivě,“ říká v pořadu Jak to vidí... zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex Bohumil Pečinka.

Projev ministra zdravotnictví v podstatě zopakoval to, co zaznělo v předchozí tiskové konferenci, a obsahově ji nikam dál neposunul. „Podle mého názoru měl ministr zdravotnictví spíše uklidnit veřejnost a říct, že mají krizi pod kontrolou. Forma projevu tomu ale bohužel moc nepřispěla,“ je přesvědčen novinář.

Práva a povinnosti

Ministr zdravotnictví Roman Prymula během televizního projevu

Na začátku krize důvěřovalo vládě 86 % lidí. Dnes je to pouhých 48 %. Jako důvod vidí Bohuslav Pečinka hlavně to, že lidé neznají svá práva a povinnosti a nařízení jsou uváděna do praxe velmi chaoticky.

Jako příklad toho, jak to dělat lépe, uvádí irský model. „Irská vláda vypracovala rozsáhlou tabulku nazvanou Život s virem a dala ji každému občanovi. Lidé tak přesně vědí, co smějí a nesmějí při určitém stupni vážnosti epidemiologické situace. U nás lidé tápají. Znají jen své povinnosti, ale neznají svá práva.“

České vládě je vytýkána improvizace. Jako příklad uvádí Bohumil Pečinka celkovou uzávěru školství. Kritické hlasy říkaly, že nedošlo k takovému počtu nakažených, aby to opravňovalo k lockdownu školství. Navíc z morálního hlediska se zdálo jako nepřípustné, aby školy byly zavřeny, a hospody ne. A přestože data nehovoří o vysokém počtu nakažených v restauracích, uzavřeny byly taky.“ 

Bludný kruh

„Vše je příliš ad hoc. A lidé to tak cítí. Veřejnost zákonitě prožívá krizi důvěry ve vládní rozhodnutí, protože má tragicky málo informací a chybí jí relevantní data pro to, aby se mohla rozhodnout správně.

Čtěte také

Lidé neberou opatření vážně. Rozmáhá se švejkování. Mnozí se snaží vyjednat si na hygienách výjimku. Na to se bude reagovat většími represemi a skončí to v bludném kruhu, kdy se celý systém úplně rozpadne,“ myslí si host Dvojky.

Za vítěze krize považuje Bohumil Pečinka Německo. „V Německu existuje Kochův ústav, kterému důvěřuje Angela Merkelová. My žádnou podobnou respektovanou veličinu, která by poskytovala data, bohužel nemáme. Řešením by byl panel expertů například při Akademii věd, který by garantoval validitu dat a pomohl by tak zvýšit důvěru veřejnosti,“ uzavírá novinář.

Další témata rozhovoru: jakým způsobem promlouvají k národu představitelé státu v době krize; co ukázaly senátní voleby; stav levice v České republice. 

autoři: Zita Senková , Bohumil Pečinka , opa
Spustit audio

Související