Barman Josef Zelenka: Nejradši mám po Silvestru Bloody Mary s vývarem
Historie koktejlů sahá do počátku 19. století. Který je nejlepší ráno po Silvestru? Bloody Mary, prozradil barman Josef Zelenka.
„Bloody Mary patří do kategorie ‚vyprošťováků‘. Údajně pochází z francouzského baru. Byla nouze o džus, ale přebytek rajčatové šťávy. Mně chutná se silným chlazeným hovězím vývarem. To vás nádherně nastartuje,“ říká Josef Zelenka, který koktejl i připravil.
Hosté mají chuť experimentovat!
„V posledních deseti patnácti letech u nás vzniká spousta barů s velmi specifickým sortimentem koktejlů. Dělají koktejly, které daný bar přesně identifikují.“ Mění se receptury? „Je asi 50 koktejlů, které se moc nevyvíjí a hosté je stále vyhledávají. Pak jsou trendy koktejly, hosté mají větší chuť experimentovat.“
Co připravit dětem na Silvestra? „Rozmixujte kompotované ovoce, přidejte trošku citronové šťávy a dolijte nealkoholickým šumivým vínem,“ radí Josef Zelenka.
Jak správně připravit Bloody Mary? Jde to i bez alkoholu? Kdy použít šejkr? Jak připravit kávový koktejl? Více uslyšíte ze záznamu.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.