Barman Josef Zelenka: Nejradši mám po Silvestru Bloody Mary s vývarem

31. prosinec 2019

Historie koktejlů sahá do počátku 19. století. Který je nejlepší ráno po Silvestru? Bloody Mary, prozradil barman Josef Zelenka.

„Bloody Mary patří do kategorie ‚vyprošťováků‘. Údajně pochází z francouzského baru. Byla nouze o džus, ale přebytek rajčatové šťávy. Mně chutná se silným chlazeným hovězím vývarem. To vás nádherně nastartuje,“ říká Josef Zelenka, který koktejl i připravil.

Hosté mají chuť experimentovat!

alkohol, nápoje, koktejl

„V posledních deseti patnácti letech u nás vzniká spousta barů s velmi specifickým sortimentem koktejlů. Dělají koktejly, které daný bar přesně identifikují.“ Mění se receptury? „Je asi 50 koktejlů, které se moc nevyvíjí a hosté je stále vyhledávají. Pak jsou trendy koktejly, hosté mají větší chuť experimentovat.“

Co připravit dětem na Silvestra? „Rozmixujte kompotované ovoce, přidejte trošku citronové šťávy a dolijte nealkoholickým šumivým vínem,“ radí Josef Zelenka.

Jak správně připravit Bloody Mary? Jde to i bez alkoholu? Kdy použít šejkr? Jak připravit kávový koktejl? Více uslyšíte ze záznamu.

Spustit audio

Související