Barman Josef Zelenka: Nejradši mám po Silvestru Bloody Mary s vývarem
Historie koktejlů sahá do počátku 19. století. Který je nejlepší ráno po Silvestru? Bloody Mary, prozradil barman Josef Zelenka.
„Bloody Mary patří do kategorie ‚vyprošťováků‘. Údajně pochází z francouzského baru. Byla nouze o džus, ale přebytek rajčatové šťávy. Mně chutná se silným chlazeným hovězím vývarem. To vás nádherně nastartuje,“ říká Josef Zelenka, který koktejl i připravil.
Hosté mají chuť experimentovat!
„V posledních deseti patnácti letech u nás vzniká spousta barů s velmi specifickým sortimentem koktejlů. Dělají koktejly, které daný bar přesně identifikují.“ Mění se receptury? „Je asi 50 koktejlů, které se moc nevyvíjí a hosté je stále vyhledávají. Pak jsou trendy koktejly, hosté mají větší chuť experimentovat.“
Co připravit dětem na Silvestra? „Rozmixujte kompotované ovoce, přidejte trošku citronové šťávy a dolijte nealkoholickým šumivým vínem,“ radí Josef Zelenka.
Jak správně připravit Bloody Mary? Jde to i bez alkoholu? Kdy použít šejkr? Jak připravit kávový koktejl? Více uslyšíte ze záznamu.
Související
-
BeTon s tymiánem a medem modernizuje koktejlovou klasiku
Barman Jan Braniš z Bugsy´s baru doporučuje konec roku oslavit se slavným českým koktejlem BeTon. Rozhodl se proto prozradit recept na moderní verzi.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka