Arthur Conan Doyle. Světu dal Sherlocka Holmese, jako lodní lékař se vydal na lov tuleňů

Britský spisovatel, který zásadně formoval podobu detektivního žánru. Držitel šlechtického titulu. Lodní lékař na lodi vypravené na lov tuleňů. Jeden z klasiků žánru science-fiction. Válečný lékař z búrské války. To vše byl Sir Arthur Conan Doyle, který se narodil 22. května 1859. Pojďte si spolu s námi připomenout muže mnoha zájmů i talentů.

Jeho literární tvorba zahrnuje kromě detektivek také díla historická a fantastická. Povídky, romány, dramata, poezii či literaturu faktu. Byl vášnivý sportovec, ať už šlo o fotbal, kriket, kulturistiku, box, automobilové závody či lyžování. Působil také jako válečný zpravodaj.

Zásadním způsobem se zasadil o nápravu nelidských podmínek panujících v Kongu. V závěru života byl zaníceným vyznavačem a propagátorem spiritismu. Dal světu Sherlocka Holmese i profesora Challengera.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související