Andor Šándor: Vláda dělá salámová opatření. Postupným krájením svobod ztrácíme drahocenný čas

22. říjen 2020

Do práce, na nejnutnější nákup nebo do přírody. Od čtvrtka jsou v platnosti nová vládní opatření mající zabránit šíření koronaviru. Nečekala však vláda s podobným krokem příliš dlouho? Proč zavádí restrikce postupně?

Čtěte také

Od začátku září jsme svědky salámových opatření. Tedy krájení našich svobod a zavádění restrikcí na základě dat, v kterých se ale nevyznáme. Proč je to takto postupně? Neztrácíme tím čas a lidské životy?“ ptá se v pořadu Jak to vidí... bezpečnostní poradce Andor Šándor.

„Nepřijdou za dva dny zase nějaká jiná opatření? Vždyť všechny zavedené sady opatření ani neměly šanci ukázat, jestli jsou vůbec schopné oploštit křivku. Nepromarnili jsme tím čas, který jsme měli?“

Ukazuje se, že lidé, kteří na začátku varovali, měli pravdu. Predikovali, že přesně to, co dneska zažíváme, přijde. Podle Andora Šándora jsme si měli vzít příklad z Izraele. „Pokud bychom to udělali jako v Izraeli, už jsme možná mohli vidět světlo na konci tunelu.“

Komunikace je možným klíčem

Jako zásadní ale Andor Šándor vidí, že se nezlepšila komunikační strategie mezi vedením státu a obyvateli. V době krize není možné komunikovat s lidmi prostřednictvím například twitteru, myslí si host Dvojky. Chápu, že se mnozí zhlédli v používání twitteru, ale rizikové skupiny, což jsou důchodci, twitter pravděpodobně nainstalovaný nemají.“

Naopak je potřeba lidem situaci pečlivě vysvětlovat, ne je strašit mrazáky na ulici. Situace je vážná a měla by být lidem vysvětlována s citem. Strach a úzkost mohou také, ne třeba hned, zabíjet. Chtělo by to tedy rozumné, ale radikální opatření, které nás z toho vyvede.

Vláda by se měla pokusit znovu získat důvěru, kterou trestuhodně promrhala v době, kdy se mohla na situaci připravit. Pokorně bychom také měli sledovat, jak se řeší situaci jinde, a do nikoho nekopat,“ říká host Dvojky.

Solidarita napříč Evropou

Příští týden by mělo na pomoc českým zdravotníkům přiletět 28 lékařů americké národní gardy. Pomoc slibuje také Německo. Mluví se o výpomoci z Polska či Maďarska.

„Příjezd lékařů ze zahraničí je skvělá věc, ale je to kapka v moři. Raději bych viděl, aby Evropská unie udělala společný ochranný balíček, aby se kapacity efektivně využívaly v místech, kde je to potřeba.“

Zdraví je zatím v gesci jednotlivých členských států. Přesto si Andor Šándor myslí, že covid je společný nepřítel všech bez rozdílu. „Mohla by se vytvořit alespoň skupina odborníků, kteří by společně hledali cestu, zkoumali vakcínu, cokoli. Je to voda na mlýn těm, kteří koronavirus zpochybňují. To je velmi na škodu. Evropská unie tak ztrácí šanci ukázat, že je prospěšná a že může pro své občany něco udělat,“ uzavírá bezpečnostní analytik.

Další témata rozhovoru: role armády v době pandemie; kauza kolem bývalého šéfa kontrarozvědky; mobilní aplikace E-rouška; vražda francouzského učitele. 

autoři: Zita Senková , opa
Spustit audio

Související