Analytik Smetana: Rusko zastrašuje a ukazuje gesto síly. Jaderné zbraně v Bělorusku jsou politickým krokem

31. březen 2023

Rusko oznámilo, že chce rozmístit své jaderné zbraně v Bělorusku a plánuje ponechat si nad nimi kontrolu. Jak na jadernou rétoriku reaguje Západ a co takový krok signalizuje ruské straně? Rozmístění jaderných zbraní není podle bezpečnostního analytika Michala Smetany neobvyklý krok. „Podobně to dělají například Spojené státy v Evropě, kdy rozmisťují své jaderné zbraně v pěti státech,“ komentuje na Dvojce. Moderuje Zita Senková.  

Rusko na základě dohody s Minskem před několika dny oznámilo, že v sousedním Bělorusku rozmístí taktické jaderné zbraně. Podle prezidenta Putina tím Moskva reaguje na oznámení Velké Británie, která chce na Ukrajinu dodávat protitankové náboje z ochuzeného uranu.

Jaký signál je to pro samotné Rusko a co tím chce říct Západu? „Určitě to ze strany Moskvy není vylepšení své vojenské schopnosti,“ komentuje jadernou rétoriku bezpečnostní analytik a pedagog Michal Smetana z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Gesto síly a zastrašování

„Rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku má skutečně marginální vliv na to, jakým způsobem je ruská strana schopná v případě svého rozhodnutí použít jaderné zbraně,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí…

Rusko má podle Smetany velmi rozsáhlý a pestrý arzenál různých zbraní. „Je schopné zasáhnout jakýkoliv cíl na světě a rozmístění v sousední zemi mu nijak nepomůže,“ míní analytik.

Ruská propaganda

Rozmístění jaderných zbraní v Bělorusku považuje za čistě politický krok, který má být signálem směrem k Západu. „To znamená své odhodlání eskalovat konflikt. Směrem dovnitř to může signalizovat gesto síly ve chvíli, kdy se Rusku nepříliš daří na bojišti na Ukrajině. Ruská ofenziva nepřinesla výsledky, které si Rusko slibovalo,“ říká Smetana a přidává i další možný scénář. „Dostáváme se do fáze, kdy všichni napjatě očekávají ukrajinskou protiofenzivu, která by měla být spuštěna v následujících týdnech.“

Podle Smetany se jedná hlavně o propagandu. „To spojení uran a jaderný funguje poměrně dobře, protože rezonuje ve veřejném prostoru,“ vysvětluje souvislosti. 

Porušuje tímto krokem Vladimír Putin ujednání o nešíření jaderných zbraní? Z mé perskektivy neporušuje,“ podotýká Smetana a připomíná, že Spojené státy mají rozmístěné své jaderné zbraně v několika zemích Severoatlantické aliance. „To je skutečně praxe, která funguje už několik desítek let.“ 

Spustit audio

Související