Alphonse Daudet: Listy z mého mlýna. Karel Höger a Otomar Korbelář v poetické hře z roku 1962

1. říjen 2022

Básník, prozaik a dramatik Alphonse Daudet střídal pobyty v Paříži a ve mlýně Fontvielle poblíž Arles v Provence, kam utíkal před ruchem velkoměsta. Listy z mého mlýna z roku 1872 byly jeho prozaickou prvotinou, která mu vynesla nesmírný ohlas. Autor v ní vzdává hold rodnému jihofrancouzskému kraji a přináší poetické příběhy o dobromyslných provensálských venkovanů. Daudetův svěží styl se stal jedním ze vzorů francouzské moderní prózy.

Účinkují: Karel Höger, Felix Le Breux, Josef Vošalík, Miroslav Homola, Rudolf Pellar, Karel Urbánek, Antonín Zíb, Eduard Kohout, Josef Gruss, Soběslav Sejk, Jaromír Spal, Vladimír Hlavatý, Irena Kačírková, Otomar Korbelář, František Filipovský a Josef Bejvl
Připravili: Karel a Naďa Urbánkovi
Napsal: Alphonse Daudet
Dramaturgie: Dagmar Hubená
Překlad: Jaroslav a Růžena Pochovi
Zvuková spolupráce: Libuše Hronková, Marcela Váňová a Anna Halbichová
Hudba: František Kovaříček
Režie: Jiří Roll
Natočeno: v roce 1962
Hudební improvizace: Vladimír Truc a Ladislav Stoupa

Kupujte na Radioteka.cz

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.