Akné umí potrápit v každém věku. Nesnažte se pupínky vymačkávat sami, radí dermatoložka

29. srpen 2018

Akné je nejčastější formou zánětlivého onemocnění kůže. Trápí hlavně dospívající, ale může se objevit v jakémkoli věku, upozorňuje Drahomíra Vídenská z Centra zdraví Vinohrady a Centra laserové estetiky. Jak vzniká a proč není dobré pokoušet se ho řešit vymačkáváním pupínků doma v koupelně?

Akné vzniká ucpáním mazových žlázek. To vytvoří velmi dobré prostředí pro to, aby se v kůži množily bakterie, které způsobují zánětlivé onemocnění.

Proč někdo akné má a jiný vůbec?

Roli hraje částečně genetika, pak také hormonální stránka každého člověka, ale i další vlivy. Někdy se říká, že na vznik nebo zhoršení akné má vliv konzumace ostrého nebo kyselého jídla, čokolády, pepře a podobně. Zatímco u někoho to může být pravda, u jiného nemá tento typ stravy na akné vliv. „Ideální je hlídat si potraviny, na které pleť reaguje, a ty vysadit. Ovšem neznamená to, že každý musí přestat jíst čokoládu,“ doplňuje Drahomíra Vídenská.

 

Jak si s akné poradit?

Základní domácí péče se opírá o správné odlíčení a případně následné použití krému. V případě akné platí, že méně znamená více. Ideální je kombinace vody a mycího gelu nebo micelární vody.

Nepřehánějte to s hygienou ani s krémy! „Nic, čeho je moc, nám nedělá dobře,“ říká dermatoložka

kosmetika

Jaká je profesionální deformace dermatoložky? Když se na někoho podívá, vidí, co by se dalo napravit. Nebo spíš odstranit. „Je to pro mě drama,“ usmívá se specilistka Karolína Kykalová.

Příliš razantní přípravky pleť hodně odmašťují a vysušují a mazové žlázky na to reagují naopak zvýšenou produkcí kožního mazu. Jednoznačným ukazatelem je pocit pnutí pleti. Pak je čisticí péči potřeba doplnit nanesením lehkého krému. Nevhodné je používání hutných krémů nebo hotových krycích make-upů, které mazové žlázky znovu zanášejí.

Odborná kosmetická péče

Když už domácí péče nestačí, může pomoci zásah kosmetičky. Drahomíra Vídenská doporučuje nechat si alespoň jednou za měsíc pleť vyčistit odborně. Rozhodně nemačkejte pupínky sami doma, radí.

„Když se to dělá neodborně, zatlačujete si kožní maz v okolí pupínku ještě do větší hloubky. Mazové žlázky se pak mohou uzavírat a tvoří se zanícené podkožní boule, které nejdou vymáčknout vůbec. Druhým rizikem je, že vymáčknutý maz je už infikovaný bakteriemi, takže se infekce zanáší i do okolních pórů a problém se vlastně jenom šíří.“

Jaké účinky má laser při léčbě akné?

K léčbě akné se nejčastěji používá biostimulační laser, který normalizuje kožní buňky i imunitní systém, má protizánětlivé účinky, působí regeneračně a hojivě. Aby měla laserová terapie žádoucí účinky, je potřeba chodit na ni dlouhodobě, a to i dvakrát týdně.

 

autoři: Tereza Stýblová , and
Spustit audio

Související