50. léta je třeba připomínat. „Uráží mě, když někdo tvrdí, že bylo dobře,“ říká Emília Vášáryová

19. říjen 2020

„Práce mě drží a díky za ni,“ přiznává v Blízkých setkáních populární slovenská herečka, která ráda přijala roli v televizním seriálu Herec o kruté atmosféře 50. let.

„Tuto dobu je třeba připomínat a mě uráží a je mi líto, když někdo začne povídat, že se nikomu nic nestalo a jak nám bylo velmi dobře. Nebylo nám všem dobře. Proto jsem Peterovi Bebjakovi řekla, že tu roli beru, i když jsem se v seriálu jen mihla. Myslím, že je doba, kdy je to třeba připomínat. Nikdo ani netuší, co všechno jsme prožívali a já zvlášť,“ konstatuje Emília Vášáryová.

Je třeba se bát

Je přesvědčená, že doba se může rychle změnit. „A pak se tak rychle zvláštně změní i lidé na zvláštní stvoření, kterých je třeba se začít bát,“ myslí si herečka, která se v životě s podobným případem sama setkala. „Měla jsem pocit, že mám co do činění s velmi talentovaným a dobrým člověkem a pak vyšlo najevo, že nás tam má několik na starosti,“ vzpomíná.

Ona sama se prý herečkou být nechtěla, ale nic jiného jí nezbývalo kvůli kádrovému posudku. „To byla tehdy jediná možnost, jak se dostat se z maloměšťáckého prostředí.“

Je člověkem, který má iluze? Jak a čím se snažila vybavit svoje studenty do života? Kam až sahá její práce s rozhlasem? Čím chtěla být jako malá?

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související