Magda Vášáryová: Během prezidentských voleb na mě křičeli ať jdu do kuchyně

8. listopad 2019

Pohybovala se v diplomacii a kandidovala i na prezidentku Slovenské republiky. Jak se dívá na to, že si Slováci zvolili ženu prezidentku?

Bývalá herečka a diplomatka před 20 lety souhlasila s prezidentskou kandidaturou s vědomím, že pravděpodobně nevyhraje. Přesto do toho šla. „Je to nevděčná role. Ale jsem zvyklá být pionýrkou. Takže jsem si řekla, že to absolvuju,“ přiznává Tereze Kostkové v Blízkých setkáních.

Primitivové se na mě vyzuřili

„Byla to neuvěřitelná zkušenost. Lidi se na mě dívali s podezřením a říkali si: Tohle mi má vládnout?! Ale bylo to zapotřebí, protože se na mě vyzuřili machističtí primitivové.

Uvědomila si, že žena by zvítězila mnohem snadněji, kdyby proti ní nešly ženy. „Křičely na mě: Co tu děláš? Jdi do kuchyně, děti ti doma pláčou! Zatímco muži stáli a poslouchali co říkám,“ vzpomíná.

Žena prezidentkou

Za to, že nyní vyhrála volby Zuzana Čaputová je velmi ráda. „Doba už se změnila. Byl to logický krok, paní Čaputová je třetí ženskou kandidátkou a už paní Radičová téměř vyhrála. Takže do třetice všeho dobrého,“ konstatuje spokojeně Magda Vášáryová.

Z čeho právě dodělává doktorát? Proč nechtěla být herečkou? A co vlastně vystudovala?

autoři: Tereza Kostková , mis

Související