Známý neznámý Pavel Lion. Stanislav Motl odvíjí příběh malého novináře

Nezachovala se po něm jediná fotografie. Jen pár novinových článků, rozepsaný román a hrst vzpomínek. Bylo mu teprve 14 let. Dokument o něm poslouchejte do pondělí 30. prosince 2019.

Mohl být možná dobrým novinářem, spisovatelem, scenáristou… Bohužel i on byl nucen žít v čase velkého stmívání. V čase, který určil dalším stovkám tisíc jiných talentovaných chlapců a dívek, aby se jejich naděje a sny nedočkaly svého naplnění.

V encyklopediích se o Pavlovi Lionovi píše: V Terezíně byl později ubytován na chlapeckém domově Nešarim, kde byl šéfredaktorem tajného časopisu Rim-Rim-Rim. Na podzim 1944 byl odvezen do vyhlazovacího tábora Osvětim – Birkenau. Tady byl i s matkou a mladším bratrem zavražděn.

V dokumentu hovoří Jiří Kotouč, František Tichý a studenti Tomáš Kudláček, Matyáš Bureš a Jakub Fojtík. V pořadu je použita píseň ze soukromého CD Slova zní zpoza zdi, autor hudby Vít Nejedlý, slova z časopisu Rim-Rim-Rim, zpívají studenti z Přírodní školy v Praze 7.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.