Znalý zahradník dokáže chlévským hnojem přidat půdě vynikající vlastností

29. únor 2012
Rada pro tento den

Není ovšem hnůj jako hnůj. Některý se rozkládá a uvolňuje živiny velmi pomalu, jiný naopak reaguje rychle a produkuje velké množství tepla. Také obsah živin je rozdílný.

Hnůj má rozdílné vlastnosti
Čerstvý kravský hnůj z chovů se slaměnou podestýlkou představuje mírné a vyvážené hnojivo se všemi důležitými živinami. Můžeme ho použít do kompostovacího sila, nesmíme do něj však přidávat vápno. To je zapovězeno při každém kompostování s přídavkem jakéhokoli živočišného hnojiva. Vápno by na sebe navázalo drahocenný dusík obsažený v hnojivu, a tím by zamezilo jeho zužitkování. Koňský hnůj patří mezi výhřevná hnojiva, lze s ním „vytápět“ pařeniště. Obsah výživných látek je podobný kravskému hnoji. Obě hnojiva mohou být v kompostéru společně. Koňský hnůj zajistí výživu náročných rostlin. Prasečí hnůj je příkladem „studeného“ hnoje s pomalým rozkladem. Obsahuje hodně draslíku, málo dusíku a téměř žádný vápník. Kompostovaným prasečím hnojem prokážeme dobrou službu především celeru, pórku a maliníkům.

Ne každý je ideální pro půdu
Ovčí, kozí a králičí hnůj se rychle rozkládá, proto by s ním měl každý zahrádkář zacházet obezřetně. Příliš mnoho dusíku může zapříčinit nepřiměřeně bujný růst. Tento hnůj bychom měli vždy kompostovat, ať už samostatně, nebo ve směsi s jiným hnojem. V syrovém stavu může rostliny spálit. Hodí se především pro zeleniny s vysokými nároky na živiny. Slepičí, kachní a holubí trus se též vyznačuje rychlým rozkladem a uvolněním velkého množství dusíku. Na záhony esmí přijít výhradně v kompostu, případně v podobě hnojůvky. Nikdy nepoužíváme trus z velkochovů! Vzhledem k rychlému rozkladu vzniká nebezpečí spálení rostlin. Drůbeží trus se hodí pro zeleniny s výraznými nároky na živiny. Díky vysokému obsahu fosforu podporuje tvorbu květů. Můžeme ho přidávat k zahradním i balkonovým květinám, ale jen v nepatrných dávkách.

Další informace o hnoji přirozeném i granulovaném najdete v internetovém Receptáři na webu www.iReceptar.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.