Zlobivé může být dítě i dospělý. Existuje ale léčba, říká Cyril Höschl

22. květen 2014

Máte nezvladatelné dítě? Nejste se sami schopni soustředit? Pak jde možná o ADHD.

Jde o syndrom poruch spojených s hyperaktivitou. Dá se též charakterizovat jako hyperkinetická porucha. „Všichni jsme se s tím už setkali. Je to zlobivé dítě, které se nevydrží soustředit,“ řekl psychiatr Cyril Höschl moderátorovi Miroslavu Dittrichovi.

Úplnou novinkou psychiatrie je, že ADHD (Attention Deficit Hyperaktivity Disorder) není specifickou dětskou poruchou. Vyskytuje se i u dospělých. „Ti se zbytečně trápí. Přitom se mohou léčit.“

Zajímavé je, že léčba spočívá v podávání stimulantů, a to s překvapivě velmi dobrým výsledkem.

Čtěte také

Jak poznáme, že jde o ADHD?
Člověk je nepozorný, není schopen dokončit úkoly, nevěnuje se detailům. „Určitě to znáte. Jsou lidé, na které mluvíte, a oni vás nejsou schopni poslouchat tváří v tvář. Raději pozorují mouchu na zdi.“

Mezi další příznaky patří únik od myšlenek, které vyžadují dlouhé soustředění. Dalším je neustálé ztrácení věcí nebo ztráta vlády nad svým vlastním režimem.

Cestu k lékaři by člověk měl zvážit, i pokud často nervózně poklepává nohama či rukama, pořád se vrtí. Pokud cítí vnitřní neklid nebo skáče do řeči.

„Ale pokud máte třeba jen jeden příznak, vůbec nic se neděje,“ uklidňuje psychiatr.

Lidé nemocní ADHD mají bohužel v životě problémy v mezilidských vztazích nebo dokonce se zákonem. Často se rizikově chovají za volantem. Překvapivě ale mívají nízké sebevědomí.

Podle Höschla existuje 10stupňová diagnostická škála, která může napovědět, jestli jde o syndrom ADHD nebo ne. Poslechněte si v iRadiu.

V záznamu najdete i jeho názor na průlomové rozhodnutí soudu v metanolové kauze nebo jeho pohled na Pražské jaro.

autoři: lup , Miroslav Dittrich , Cyril Höschl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.