Zkuste na své zahradě nové odrůdy pro rok 2014

13. únor 2014
Rada pro tento den

Pro posluchače Dvojky máme dnes několik tipů na nové odrůdy bylinek a květin. Novinkou je například u nás zatím málo pěstovaná takzvaná svatá indická bazalka tulsi.

V Asii je známá jako posvátná a léčivá rostlina, ze které se také někdy vyrábí aromatický olej. Indové ji natolik uctívají, že ji prakticky nekonzumují. Jinde v Asii lidé jejími listy ochucují bylinné čajové směsí a pokrmy.

Tulsi je ceněna jako adaptogen
Je to tedy prostředek, vyrovnávající různé procesy v těle a chránínící tak organismus při stresu. Také má napomáhat dlouhověkosti. Čaj z listů tulsi je vhodný proti nachlazení, rýmě a kašli, snižuje projevy cukrovky, má antioxidační účinky a zlepšuje paměť. Rostlina tulsi je vytrvalá a citlivá na mráz, proto ji lze u nás pěstovat pouze jako letničku. Semena vyséváme v polovině března do skleníku nebo za okno. Semenáčky rostou zpočátku pomaleji jako tradiční bazalky. Předpěstovanou sadbu vysazujeme ven ve druhé polovině května, kde jí vybereme teplé a záhřevné místo.

Zajímavou novinkou je bílá slunečnice Moonshadow F1
Tato velkokvětá odrůda dosahuje výšky kolem 120 cm. Soukvětí s černým středem mají po obvodu velké bílé jazykovité květy s jemným růžovým podbarvením. Odrůda se při růstu větví, v porovnání s jednostonkovými slunečnicemi kvete podstatně delší dobu. Budeme–li odstraňovat odkvetlá soukvětí, než začnou tvořit semena, rostliny pokvetou mnoho týdnů. Další výhodou Moonshadow F1 je, že její květy netvoří pyl. Je to velká výhoda, pokud má někdo z našich blízkých alergii na pyl, nebo když řežeme slunečnice do vázy na stůl. Alergik nebude kýchat a ubrus zůstane čistý.

Ostálky
jsou oblíbené pro svoje dlouhé kvetení, které poskytuje bohatou pastvu včelám a motýlům, pro pestrou paletu barev a jednoduché pěstování. Letošní novinka, ostálka Queen Lime Red zaujme především u ostálek dosud nevídanými květy růžové barvy se světle žlutým, citronovým středem. Tyto ostálky jsou vzpřímené, silné a na záhonu i ve váze se vyjímají vskutku královsky.

Celý článek najdete v únorovém čísle časopisu Receptář.

Spustit audio