Život může ničit i pískání v uších

14. srpen 2018

Chronickou bolestí trpí ve vyspělých zemích každý pátý člověk, říká klinická psycholožka Jaroslava Raudenská z Fakultní nemocnice Motol.

Bolest obecně signalizuje, že je s tělem něco špatně. Co však dělat, když něco bolí delší dobu? Člověk vyhledá pomoc, ale bolest nepřechází. Přání, aby mě to už nikdy nebolelo, nemusí být splnitelné. Na bolesti se však podílí i psychosociální aspekty, a dá se s ní pracovat pomocí terapie, říká klinická psycholožka Jaroslava Raudenská.

Váš příběh

Paní Marika řeší u svého manžela zdravotní obtíž. Už rok a půl mu píská v uších. Budí ho to ze spaní, pokouší se to přehlušit meditační hubou. Byl týden na pozorování, měl několik sezení na psychiatrii. Nic nepomohlo.

„Je to modelová situace chronického problému, který je spojen se záhadou. To je nabídka pro psychologickou pomoc,“ říká Jaroslava Raudenská. Pomoc podle ní potřebuje i manželka, která vidí, jak se jí manžel mění před očima. „Bylo by dobré to řešit v páru. Druhá věc, je ten problém, protože po nespavosti přichází deprese. Je to začarovaný kruh, Kdy mě něco bolí, špatně spím, když špatně spím, tím je to horší. Nejdřív je potřeba řešit ten spánek.“

Pacient musí definovat, co chce vyřešit

„Když se k nám dostaví pacient, a navážeme s ním vztah, tak nejdřív chceme vědět, co je jeho zakázka. Nemusí to být ten problém, ale třeba fungování vztahů v partnerství, v zaměstnání. Spíš pracujeme v psychosociální oblasti. Když udělá nějakou změnu, problém může odeznít,“ dodává Jaroslava Raudenská.

„Pokud máte cukrovku, neznamená to, že se jí zbavíte. Spíš jde o to, jak mít dobrou kvalitu života i s cukrovkou. Štěstí je o tom, jak dokážeme přijímat život, naše výhry i prohry. Jde o to, aby se zvládala nepohoda v životě. Pomoci můžou i meditační techniky. Každému pacientovi vyhovuje jiný způsob zvládání chronické bolesti.“

autoři: Tereza Stýblová , zk
Spustit audio