Žili trilobiti i na Moravě?

6. září 2001

Trilobit odjakživa patřil především Barrandienu nebo Čechám, dejme tomu třeba Bohdalci, u kterého jsem jako kluk pobíhal. Prý se ovšem objevil i jinde.

Trilobiti skutečně mají své království v Barrandienu ve středních a případně západních Čechách. Ale právě v uplynulých dvaceti, třiceti, případně čtyřiceti letech byli nalezeni, a to ne zcela vzácně, například i na Moravě. Prvním nálezem trilobita na Moravě byl nález ocasního štítu, který se povedl už v roce 1864 nebo 1865. To je první zpráva o moravských trilobitech. Ale hlavní bohatství trilobitů bylo přece jenom objeveno až v 60. letech.

Byli zničeni při horotvorných procesech, které Moravu postihly přibližně mezi 340 až 360 miliony let. Ale přece jen se nám na Moravě místy trilobiti zachovali. Proslulá je například lokalita u Želechovic na Hané nedaleko Prostějova, která poskytla snad nejlépe zachované trilobity, i když jejich velikost byla malá. Ale jsou velice pěkně zachovaní a mohou soutěžit s trilobity z Barrandienu. Je zajímavé, že řada lokalit byla nalezena například v Nízkém Jeseníku přímo při systematickém geologickém průzkumu, například u Moravského Berouna nebo u Horního Benešova. U Horního Benešova byli nalezeni trilobiti přímo v šachtách, tedy v dolech na měděnou rudu. Na haldách u Horního Benešova se jich nasbíralo poměrně veliké množství a jsou to dnes významné exponáty například muzea v Olomouci, Českého geologického ústavu nebo i jiných organizací. Ale zajímaví trilobiti se vyskytují například i v Moravském krasu. A obyvatelé Brna jejich lokality mohou takřka vidět.

autor: Ivo Chlupáč
Spustit audio