Zemřel spisovatel Ivan Vyskočil. Poslechněte si povídku Zlaté číslo v jeho vlastním podání

28. duben 2023

Ve věku 94 let zemřel Ivan Vyskočil. Na výjimečného spisovatele, dramatika, příležitostného herce a vysokoškolského pedagoga zavzpomínáme v sobotu 29. dubna od 18:30 na Dvojce. Ve vysílání uvedeme jeho povídku Zlaté číslo, kterou v roce 1999 sám načetl v režii Dimitrije Dudíka. Poslechnout si ji můžete už teď online.

Účinkuje: Ivan Vyskočil
Režie: Dimitrij Dudík
Natočeno: 1999

Ivan Vyskočil (27. dubna 1929 – 28. dubna 2023) vystudoval herectví a režii a později na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy pedagogiku, filozofii a psychologii. Už od dob studií pracoval jako pedagog a psycholog v nápravných zařízeních pro mládež a zároveň vyučoval tyto obory na AMU.

Jeho literární a divadelní začátky jsou spjaty s přípravou tzv. text-appealů, které na konci 50. let uváděli v Redutě s Jiřím Suchým. Spolu pak v roce 1958 založili Divadlo Na zábradlí. Ivan Vyskočil zde byl nejprve uměleckým šéfem a jako autor, herec a režisér v něm působil do roku 1962. V roce 1963 poprvé začal vytvářet své NEDIVADLO, které s mnohými přestávkami, překážkami, v různých prostorech a s rozličnými spolupracovníky provozoval až do začátku roku 1990. Od této doby se plně věnoval pedagogické práci na DAMU, kde založil a po řadu let vedl katedru autorské tvorby a pedagogiky.

Ivan Vyskočil byl osobnost v mnoha ohledech výjimečná a jakémukoli běžnému zařazení se vymykající. Přestože byl autorem několika povídkových sbírek, za spisovatele se nepovažoval, a ačkoliv byl rovněž autorem četných divadelních textů, nejspíš by nesouhlasil ani s označením „dramatik“, právě tak jako – třebaže získal herecké školení a kromě vystupování Na Zábradlí a v NEDIVADLE hrál v několika filmech, účinkoval v rozhlase a v televizi – nepovažoval svou „jevištní“ existenci za herectví, alespoň ne v onom vžitém smyslu.

Neboť jeho tvorba zahrnuje a přímo předpokládá autorství, herectví, režii a ovšem i složku diváckou v jednom. To vše vyplývá z Vyskočilova osobitého přístupu k divadelní práci: jeho NEDIVADLO představuje svébytný typ improvizovaného divadla, které se realizovalo jako otevřená dramatická hra, v níž každý z jejích partnerů přebíral odpovědnost za určité společné téma.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , ČRo
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.