Zemřel Ladislav Smoljak

6. červen 2010

Ve věku 78 let zemřel po delší nemoci scénárista, režisér, divadelní autor a herec Ladislav Smoljak. Na Dvojce byl naposledy hostem Vladimíra Kroce 27. listopadu 2009.

Ladislav Smoljak byl do poslední chvíle aktivní v Divadle Járy Cimrmana. „Do poslední chvíle hrál, i když trpěl velkými bolestmi. Když se dívám do diáře, naposledy hrál 27. května v naší hře České nebe,“ potvrzuje Zdeněk Svěrák.

„Nějak jsme tušili, že to bude naše poslední hra. Láďa už na tom nebyl při psaní hry nejlépe. Pořád jsme si ale říkali, že se z toho vykřeše. Poslední hra České nebe byla vlastně symbolická. Myslím si, že Láďu už tam vzali,“ dodal Svěrák.

Mareček i Jára da

Ladislav Smoljak vystudoval Vysokou školu pedagogickou, obor matematika-fyzika. Později působil jako učitel na jedenáctiletce a večerní škole pro pracující. Roku 1961 se stal redaktorem kulturní rubriky v časopise Mladý svět, od roku 1963 pracoval jako redaktor v nakladatelství Mladá fronta.

V roce 1966 založil se Zdeňkem Svěrákem společné divadlo, které má dodnes na kontě patnáct autorských her, například Dobytí severního pólu, Vyšetřování ztráty třídní knihy, Posel z Liptákova či Němý Bobeš.

Od konce 60. let hrál Smoljak v mnoha filmech, například v Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero či Kulový blesk. Na mnoha filmech se společně se Zdeňkem Svěrákem podílel i jako spoluscénárista.

Nezapomenutelnými jsou například filmy Jáchyme, hoď ho do stroje! nebo Jára Cimrman ležící, spící. Mnohé filmy, ke kterým psal scénář, i režíroval. Tématiku svých her využil například ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný.

autoři: lup , alr , pir
Spustit audio