Zdeňka Psůtková: Elixír života. Životopisná hra o objevitelích inzulinu s Ladislavem Frejem v hlavní roli

9. červen 2024

Roku 1921 se Fredericku Bantingovi, kanadskému lékaři a vědci v oboru medicíny, a jeho asistentovi, studentovi medicíny Charlesi Bestovi, podařilo izolovat inzulín, a učinit tak historický zlom v léčbě cukrovky. Nobelovu cenu za tento objev získal však Banting společně s profesorem torontské univerzity Johnem Jamesem Richardem Macleodem. Jaké okolnosti předcházely úspěchu? Na to se pokouší najít odpověď hra Zdeňky Psůtkové Elixír života s Ladislavem Frejem v hlavní roli.

Účinkují: Ladislav Frej, Svatopluk Skopal, Jiří Holý, Jiří Klem, Pavel Soukup, Milan Mach, Ilja Prachař, Miloš Hlavica, Jiří Mikota, Ludmila Roubíková, Růžena Merunková, Helena Friedrichová, Iveta Dušková, Jiřina Inka Šecová, Soňa Dvořáková, Jan Rosák, Ivan Richter, Roman Hemala, Miloš Rozhoň, Karel Richter, Drahomíra Fialková a Vladimír Pospíšil
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudba: Vladimír Truc
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: v roce 1986

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související