Zamyšlení - 7.3.

7. březen 2004
Zamyšlení

O tématu dnešního nedělního komentáře jsem začal přemýšlet tento týden v souvislosti s informací, že Konfederace politických vězňů podala trestní oznámení na televizi Prima, která vysílá seriál "Třicet případů majora Zemana" a kromě toho si ještě političtí vězni stěžují také Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Není to poprvé, co se legendární kriminalista Zeman vrátil po roce 1989 na televizní obrazovku. Jeho Třicet případů nejprve uvedla veřejnoprávní televize - vždy s novým dokumentem, který vysvětloval případné ideologické zkreslení jednotlivých televizních scénářů.

Nejsem zřejmě jediný, kdo si klade otázku, proč vadí právě mjr. Zeman a kde je vůbec hranice, která by se neměla překročit. Bude potom každá detektivka a komedie z let 1948 - 89, z doby kdy scénáře až na výjimky více či méně podléhaly společenské objednávce, budou všechny filmy napříště doprovázeny vysvětlujícím dokumentem?

Logo

Představme si, že by promítání populárních komedií Anděl na horách nebo Dovolená s Andělem pokaždé doplnil dokument o práci a zákulisí Revolučního odborového hnutí. Kdo by měl stanovit, kde je hranice - co ještě ukazovat a co už by jednou provždy mělo zůstat v archivu. Bude vybrána komise, kde budou mít slovo zástupci všech generací, političtí vězni, příbuzní těch, kteří věznění a týrání nepřežili, ale i ti nejmladší, kteří o té době nevědí zhola nic ? (nebo budeme takové raritní filmové a televizní kousky, kde se bývalý režim oslavuje optimistickými úsměvy, nízkou cenou zeleniny a ovoce nebo otevřenou politickou propagandou, ukazovat jen občas - třeba na výstavách o naší novodobé historii?)

V Lidových novinách na stejné téma publicista Vladimír Bystrov mj. píše: ". Je tragickou chybou, když budeme ztrácet čas s majorem Zemanem, a nebudeme se víc zamýšlet nad tím, jací lidé, když ne my, to chodili na mítinky odsuzující zrádce socialismu a podepisovali petice žádající jejich nejpřísnější potrestání. Klidně jsme žili, veselili se, milovali se a rodili děti hned vedle táborů v Příbrami a Jáchymově. Je tragickým omylem, hledat kdo, místo toho, abychom se ptali proč!"

Ano, mjr. Zeman je skutečně dobrý otloukánek, který na sebe strhává pozornost jak diváků tak i kritiků. Ale je to taky jen důsledek čehosi nebo zástupný problém a jeho odstranění neřeší skutečnou příčinu. Na jedné straně je tu televize, ze své podstaty především zábavné médium (nebo ještě přesněji - komerční televize), která bude vždy a za všech okolností hledat cestu, jak získat největší procento diváků a s tím i potřebnou reklamu a peníze, proti takovému uvažování, pokud je v mezích zákona, není co namítat. Zákon porušen nebyl, protože pak by jistě precedentní výrok zazněl již po první uvedení mjr. Zemana na obrazovce veřejnoprávní televize. A mimochodem - bývalý většinový majitel a ředitel TV NOVA Vladimír Železný byl tím mužem, který v programu své tehdejší (nebo možná i své dnešní) televize odmítl Zemana reprizovat s odkazem, že by to vyznělo jako heroizace zločinů komunismu! (Jako vedlejší tu dnes nechávám otázku, že takových cest, k získání televizního publika, je jistě mnohem víc a vysílání mjr. Zemana je pouze jednou z nich. Budiž řečeno, že je to po hříchu cesta nejsnazší, která se "veze" na vlně jisté retronostalgie naší společnosti.)

Není tedy důležitější spíš než podávat trestní oznámení na komerční televizi, přemýšlet o tom, proč je situace v naší společnosti (patnáct let po r. 1989) taková, že opakování příběhů mjr. Zemana je pro televizi stále ještě výhodné? Mjr. Zeman totiž stále vzbuzuje strach. Proč?

Jedni v něm vidí oslavu režimu, který ničil lidské životy a druzí se bojí, že připomíná systém, který podle posledních průzkumů voličských preferencí láká nejméně 16% obyvatel, kteří by dnes při volbách do parlamentu zvolili KSČM.

Ale když to nebude mjr. Zeman, přijde něco jiného - nakonec kolik televizních seriálů, nad jejichž scénáři neměla sice dohled státní bezpečnost, ale přesto jsou falešným zrcadlem své doby, kolik takových příběhů dnes a denně sledujeme? A třeba se zalíbením a jistou nostalgií, s tichým pousmáním nebo oceněním dobrých, hereckých výkonů.

Zeman i Žena za pultem - to byly v jistém slova smyslu populární televizní příběhy, které přitáhly a přitahují milióny diváků. Rozdíl je v tom, že některé scénáře mjr. Zemana záměrně pracovaly s falešnými historickými údaji, zatímco Žena za pultem nebo Nemocnice lhala jenom tak tiše, ne tak okatě. Ale všichni víme, že takové lahůdky nebo takovou nemocnici jako měli v Boru, aby člověk v té době pohledal. Všechno to byly to televizní pohádky. A proč ne? Děti si pohádky čtou, dospělí je mají v bedně.

I dnes takové pohádky máme a je to často ještě mnohem složitější. Člověk dnes už ani nepozná, co je fikce a co realita. Velký televizní bratr nás okupuje doslova všude, na každém kroku. Mluvíme jazykem televizní reklamy a novinových titulků - jsme zakleti v televizní pohádce od rána až do noci. A není z ní úniku. Buďme tedy rádi za televizní pohádky a příběhy o kterých víme, že tohle je vymyšlené nebo vylhané a díky za to, že jsme schopni to ještě poznat.

Chyba je jinde. Vinen není kriminalista Honza Zeman, to je pouze drobný kamínek v mozaice o nás samotných, o naší schopnosti podívat se, třeba i s kritickým odstupem, na život jaký jsme žili a jaký žijeme. A Zeman k němu patřil, stejně jako prvomájové průvody nebo vysílání rádia Svobodná Evropa večer pod polštářem a tiché ranní mlčení před dětmi, jen proto, aby něco z toho neřekly ve škole. Televizní mjr. Zeman to je zručně - na dobovou objednávku - napsaná detektivka, kterou můžeme vypnout a nebo ji sledovat aniž by se nás její politický podtext nějak blíž dotýkal. Přepnout na jiný kanál v našem vlastním životě je neskutečně těžší, každá změna je bolavá a navíc se nám v televizi vrací i to hezké, jako všechno, když jsme byli mladší.

A tak bohužel, ve stínu televizní obrazovky, ve stínu vášní, zda se má seriál o Zemanovi vysílat nebo ne, zůstávají i věci důležitější: - jako je např. dnešní výuka dějepisu na školách, kdy se jen málokdy podaří ve výuce dojít až k novodobé historii našeho státu, - jako je setrvalá podpora voličů komunistické straně nebo chybějící jasné (alespoň tedy morální, když je tak složité právní) odsouzení těch, kteří byli nositeli a vykonavateli zla.

Mjr. Zeman to je pouze lístek plevelu, který tu povážlivě bují a který se v nás a kolem nás přemnožil, má tu dobrou úrodnou půdu a ještě ho podporuje naše lhostejnost a nezájem. Je pozdě trhat lístky a lístečky plevelu - začít musíme konečně už jednou pořádně. U kořenů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.