Wilhelm Conrad Röntgen. Muž, který objevil paprsky X

28. prosinec 2023

Když oznámil Wilhelm Conrad Röntgen svůj objev paprsků X, nikdo nemohl tušit, jaký význam to bude mít. Velký německý fyzik širokého přírodovědného vzdělání, univerzitní profesor a neúnavný experimentátor se dočkal uznání svých kolegů až ve čtyřiceti letech. Když objevil neviditelné záření, které nese jeho jméno, bylo mu padesát. Výsledky svého bádání zásadně ovlivnil vývoj moderní fyziky, medicíny, biologie, chemie i řady průmyslových technologií.

První nositel Nobelovy ceny za fyziku však zůstal nesmírně skromný, nestál o čestné tituly, nepřijal ani Korunní řád, kterým ho v roce 1896 bavorský princ Luitpold povýšil to šlechtického stavu.

Se svou ženou a osiřelou neteří žil neokázalým životem a svůj objev rentgenového záření si ani nenechal patentovat. Až do konce života zůstal stejným fyzikem, jakým byl do objevu paprsků X. Poctivým a seriózním badatelem, kterému se jednou poštěstilo nalézt nový, dosud neznámý přírodní jev.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Kovařík , Monika Valentová , Zuzana Ptáčková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.