Výsledky dTestu kloubních výživ: Tenhle výrobek vás klame

12. květen 2016

Užíváte potravinové doplňky v podobě různých výživ kloubů? Podle některých jsou pro vaše tělo zatěžující. Další poradce na ně nedá dopustit. Kde je pravda?

Spotřebitelský časopis dTest hledal odpověď u 20 potravinových doplňků prodávaných v Česku. Výsledky nejsou žádná sláva. „Asi polovina testovaných výrobků, u kterých jsme zjišťovali, jestli obsahují slibované účinné látky, vůbec testem neprošla,“ říká Olga Šlesingrová.


Vítězové dTestu
- Barny´s Inovo 5
- MaxiVita Exclusive Kloubní výživa
(obsah chondroitinu i glukosaminu mají větší, než uvádí na etiketě)


Poražení dTestu
- tekutý Flex Code
(nedodržel ani jednu deklarovanou hodnotu obou účinných látek; přesto má glukosaminu nejvíc ze všech)

Test se zaměřil na skutečný obsah dvou účinných látek (chondroitin sulfát a glukosamin) versus jejich obsah uváděný na etiketě. Test ale samozřejmě vůbec nezkoumal jejich účinnost. Kloubní výživa totiž není klasickým léčivem, jen doplňkem stravy.

Co to je potravinový doplněk?

Potravinové doplňky se často prodávají v lékárně. Jejich výrobce ale nemusí prokazovat účinnost. Stačí, aby byly bezpečné. U léků je to výrazně složitější proces. Samotné výživy kloubů používají jak lidé, které klouby bolí, tak sportovci, kteří je nadměrně zatěžují.

„Určeny jsou ale v podstatě hlavně zdravým lidem,“ říká Olga Šlesingrová. V testu jen jeden výrobek nedodržel obsah u obou deklarovaných látek. A jak dopadlo GS Condro, tedy výrobek s nejmasivnější reklamou? „Ten jsme netestovali, neobsahuje totiž obě zmíněné látky.“

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio