Vstup ČR do EU. Pro hlasovalo v referendu 77 procent lidí

Oficiální žádost o vstup do Evropské unie podala česká vláda na začátku roku 1996. A smlouva o přistoupení byla podepsána v dubnu 2003 v Aténách. Referendum proběhlo téhož roku. Pro schválení smlouvy se vyslovilo přes 77 % hlasujících. ČR se stala oficiálně členským státem Evropské unie 1. května 2004, kdy k EU přistoupily také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko. A tak jsme vešli tam, kde jsme už dávno byli. Alespoň v myšlenkách.

Evropská unie nevyrostla na zelené louce. Už od temného středověku vznikla řada pokusů spojit evropské státy na základě společně sdílené křesťanské kultury nebo na obranu proti nájezdníkům. Historicky nejúspěšnější z nich byla Svatá říše římská, která trvala téměř tisíc let a české království bylo její privilegovanou součástí.

Své ideály a vize sjednocené Evropy formulovala řada českých myslitelů a politiků – od biskupa Vojtěcha Slavníkovce, přes císaře Karla IV., krále Jiřího z Poděbrad, učitele národů Jana Ámose Komenského a historika Františka Palackého, až po zakladatele Panevropské unie Richarda Mikuláše hraběte Coudenhove-Kalergi, který měl alespoň československý pas.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , Petr Stančík
Spustit audio

Související