„Všechno je na mně,“ byla přesvědčená herečka, která odmítla chemoterapii. Příběhy slavných: Věra Galatíková

29. únor 2016

Dříč, „holka z Moravy“, která se vlastní pílí dostala až do Národního. Aktivně se účastnila sametové revoluce. A když onemocněla rakovinou, odmítla chemoterapii.

Věra Galatíková se narodila těsně před podepsáním mnichovské dohody (19. srpna 1938). Rodina žila na samotě kousek za Zlínem, proto se taky vždycky považovala za holku z Moravy, vychovanou na venkově. Do divadla začala chodit až po válce, když se rodina přestěhovala do Zlína.

Knížky místo chleba

Po maturitě na pedagogickém gymnáziu rok učila. Stala se vášnivou čtenářskou: „Když si koupím pár knih, musím si občas před výplatou vypůjčit na chleba.“ Herectví si ji ale nakonec přitáhlo.

Herecká dřina

Po absolvování JAMU a nastoupila ve Východočeském divadle v Pardubicích. „Všechno je na mně,“ byla přesvědčená a připravená dřív. A v roce 1993 se dostala do Národního divadla. To už byla manželkou herce Ladislava Freje (seznámili se už za studií) a matkou dvou dětí.

Sametová revoluce

Dospívající děti přivedly Věru Galatíkovou v listopadu 1989 k aktivní účasti na sametové revoluci. „Byla jsem hrdá na svoje děti, že se účastnily všech demonstrací,“ svěřila se. „Oni nám pak říkali: Jak jste to mohli vydržet? A já se styděla.“

Učení a dabing

Vedle účinkování v Národním divadle působila i jako pedagožka herectví pražské DAMU. Také dcera Kristýna Frejová se věnuje herectví. A podle Věry Galatíkové je i ona bojovnice (po matce). Herečka se sametovým hlasem se proslavila rovněž jako dabérka Annie Girardotové.

Rakovina

Za celoživotní mistrovství v dabingu obdržela v roce 2000 Cenu Františka Filipovského. Její hlas ale trpěl kouřením a později rakovinou plic. Galatíková chemoterapii odmítla. Raději se věnovala dětem a vnoučatům. Zemřela pár dnů před Vánocemi 21. prosince 2007 v 69 letech.


Účinkují: Drahomíra Hofmanová a Petra Bučková
Napsal: Radek Brož
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno Tvůrčí skupinou Drama a literatura, studio Brno v roce 2016. Premiéra

Poslouchejte od pondělí 29. února do pátku 4. března. Jednotlivé díly najdete po jejich odvysílání zde. Ostatní Příběhy slavných najdete v Archivu pořadů.

Spustit audio