Vladimíra Dvořáková: Trump ve volbách uspěl

7. listopad 2018

Američtí republikáni si ve volbách do Kongresu udrželi silné zastoupení v Senátu. Uhájili i některé důležité guvernérské posty. Většinu ve Sněmovně reprezentantů ovšem ve volbách získali demokraté.

Amerika bude tedy mít po volbách Kongres, kde každá komora bude mít jinou většinu, přičemž pro přijetí jakéhokoli zákona je potřeba souhlas obou komor. Donaldu Trumpovi se tak komplikuje pozice při prosazování některých legislativních opatření.

Američané volili v úterý 435 členů Sněmovny reprezentantů na dva roky a třetinu Senátu na šest let. Ve 36 státech z 50 se také volí guvernéři a více než 6 tisíc poslanců zákonodárných sborů jednotlivých států.

Klíčová poslední instance

„V americkém systému brzd a rovnováh figuruje i Nejvyšší soud, který umožňuje některá rozhodnutí prohlásit za neústavní nebo se k nim vyjádřit negativně a v minulosti už tady také Donald Trump také narazil,“ vysvětluje profesorka Vysoké školy ekonomické Vladimíra Dvořáková.

„Na druhou stranu v Nejvyšším soudu jsou teď lidé spíše konzervativní, takže se dá očekávat, že pokud by měl Nejvyšší soud vyslovit konečné rozhodnutí, bude vycházet spíš vstříc Donaldu Trumpovi,“ dodává.

Většina v Senátu povede k tomu, že Donald Trump bude moct prosadit obsazování některých funkcí, mimo jiné soudců Nejvyššího soudu, ale i federálních soudů, bankovní rady nebo jmenování ministrů a velvyslanců.

Volební mobilizace

Čtěte takéŽIVĚ: Demokraté získali Sněmovnu reprezentantů, jejich vůdkyně hovoří o ‚obnově ústavnosti‘

Takzvané Midterm elections neboli volby v polovině prezidentského funkčního období podle politoložky vypovídají o tom, jak si stojí prezident a jestli má šanci na znovuzvolení. „Prezident většinou ztrácí určitou míru podpory, ale v těchto volbách Donald Trump vlastně poměrně dobře uspěl,“ říká Vladimíra Dvořáková.

Nový poměr sil v Kongresu potvrzuje, že polarizace v americké společnosti spíše stoupá. „Donald Trump se velmi aktivně účastnil volební kampaně a to ještě zvýraznilo skutečnost, že jsou to vlastně volby o něm a jeho politice,“ potvrzuje politoložka s tím, že právě to také vedlo republikány i demokraty k maximální mobilizaci jejich voličů.

Další témata rozhovoru: Jaké další kroky v oblasti migrační politiky se dají od amerického prezidenta očekávat? Rýsuje se mezi demokraty konkurent Donalda Trumpa pro prezidentské volby v roce 2020? Mají si poslanci určovat vlastní plat? A jaký by měl být?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související