Vladimíra Dvořáková: Prezident je ústavně neodpovědný, přitom na Ústavu ČR přísahá

8. březen 2018

Miloš Zeman dnes už podruhé slíbí, že bude zachovávat věrnost Ústavě ČR a svůj úřad zastávat v zájmu všeho lidu. Plní slib i v praxi?

Už před pěti lety Miloš Zeman slíbil uklidnění a stabilizaci společnosti. „Moc se mu to nepovedlo,“ myslí si politoložka Vladimíra Dvořáková. Podle ní naše společnost ještě víc zhrubla, je víc znepřátelená a méně komunikující. „Je otázka, jestli to je v jeho možnostech a pravomocech, ale taky jestli k tomu i sám nepřispívá.“


Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj úřad budu zastávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.prezidentský slib

Větší problém Zemanova prezidentství vidí Dvořáková ale v ještě větším znejistění našeho ústavního rámce. Miloš Zeman se podle ní nikdy ani nepokusil na ústavní tradice navázat. „Hlava státu ale není za své konání podle Ústavy ČR odpovědná. Za prezidentovy činy a rozhodnutí plně odpovídá vláda,“ uvědomuje si problém Dvořáková.

Neměl by ani rozhodovat

Pokud je ale prezident ústavně neodpovědný, proč přísahá na Ústavu? „To je opravdu problém, a to v každé fungující demokracii. Pokud někdo nenese odpovědnost za svá rozhodnutí, tak ale nemá právo ani rozhodovat.“ Na vině u nás může být novodobá přímá volba prezidenta.

Ta totiž neodpovídá logice našeho ústavního systému. „A když už se přímá volba zavedla, měly se ve stejné době změnit i prezidentské pravomoci.“ A to tak, aby vyvažovaly všechny ostatní, tedy moc výkonnou, zákonodárnou a soudní, uvažuje Dvořáková.

Mám obavy z inauguračního projevu

Součástí slavnostní společné schůze poslanců a senátorů ve Vladislavském sále Pražského hradu bude i inaugurační projev staronového prezidenta. Co by v něm mělo zaznít? „Mám docela obavy z čím dál větší propasti mezi tím, co se pronáší a co se ve skutečnosti děje. Právě tak lidé přestávají věřit v demokracii.“

Prezident by podle politoložky měl rozhodně upozornit na stále rostoucí projevy nenávisti, a to jak náboženské, sociální nebo etnické. Vnímat nutnost solidarity mezi lidmi, které se stále víc vytrácí, bojovat proti korupci a tak dál. „Podobná vůle tady ale bohužel není,“ říká Dvořáková.

Co čekat dalších 5 let?

„V politologii se u každého posledního funkčního období předpokládá, že se ještě zvýší tendence z toho prvního. Obávám se, že ještě zesílí jeho přesah ústavních pravomocí ve svůj prospěch. Hodně bude záležet i na mezinárodní politické situaci, kde se trochu bojím ještě větší polarizace.“

Český prezident Miloš Zeman

A co doma? „V současnosti máme velmi obtížnou situaci v sestavování nové vlády. Zdá se, že prezident chce mít nad budoucím kabinetem kontrolu. Tedy mít tam své lidi, nebo ministry alespoň výrazně ovlivňovat,“ dodává politoložka.

autoři: lup , zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio