Vladimíra Dvořáková: Máme vůbec s Čínou smlouvu na ochranu duševního vlastnictví?

3. listopad 2016

Do pomalu uklidňujících se vod česko-čínského skandálu posledních dní, včera opět vstoupil prezident Miloš Zeman. Prohlásil, že jsou pro něj důležitější čínské investice než tibetskými vlajkami zahalená metropole.

„Bohužel je to černobílé vidění,“ myslí si Vladimíra Dvořáková. Politoložka připomíná, že Čína už do několika francouzských nebo německých firem vstoupila. A pak je zavřela. Jejich technologie si odvezla domů a tam pak zaměstnala Číňany.

„Nezapomínejme, že u nás budou chtít to stejné: dostat se k patentům, k našemu know-how,“ varuje Dvořáková. Sama pátrala v uzavřených vzájemných smluvách a hledala tu o ochraně patentů a duševního vlastnictví. „Já ji nenašla. Což ale neznamená, že neexistuje.“

Desintegrace Číny by byl problém

Tibetské vlajky, které prezident zmínil, Dvořáková vůbec nevnímá jako protiklad obchodu. „Je to jen upozorňování na ochranu lidských práv. Zejména Tibeťanů. Nic víc. Běžně na to upozorňují i další země.“ Sama ale varuje před desintegrací Číny: „Byl by to problém, který tady neumí nikdo zvládnout.“


Miloš ZemanPraha se halí do tibetských vlajek, alespoň část Prahy, ale tady na Ostravsku potřebujeme kapitálový vstup, potřebujeme rozšíření výroby a zachování dosavadních pracovních míst, a to je podle mého mínění důležitější než tibetské vlajky.

A připomíná události tzv arabského jara. To nejdřív vyvolalo obrovské nadšení liberálních a demokratických proudů. Dnes je ale celý region v problémech a nikdo neví, co bude dál. Úplně jinou kapitolou je podle politoložky selhání naší diplomacie prohlášením „ústavní čtyřky“ po přijetí dalajlámy ministrem kultury.

Politici zastupují stát, ne sebe!

„Moc tomu nerozumím. Předpokládala jsem, že tady máme nějakou vládní politiku, kterou dodržují všichni ministři i prezident. V diplomacii vůbec není normální, aby si najednou jeden člen řekl, že bude hrát jinak.“

Celou kauzu vnímá „jako Kocourkov“, kdy si ústavní činitelé neuvědomují své role. Prohlášení „ústavní čtyřky“ vůči Číně pak prý bylo rozhodně neadekvátní v aktuální situaci.

Odpůrci čínského prezidenta si na pražskou Kampu přinesli i tibetské vlajky
autoři: lup , zis , Vladimíra Dvořáková
Spustit audio