Velkým úspěchem je pro mě to, že jsme porazili módní giganty, pochvaluje si návrhář olympijské kolekce Jan Černý

30. červenec 2024

„Předpokládal jsem, že kolekce vzbudí velké reakce. Dobrý design je má vzbudit vždycky,“ tvrdí návrhář kolekce oblečení pro český olympijský tým Jan Černý. Jak si užil zahájení LOH v Paříži? Kdy ho napadlo navrhnout plášť? Kde se poprvé setkal s tvorbou Vladimíra Boudníka? Proč ho inspirují lidové kroje? Líbí se mu surovost v tvorbě? Jak moc ho překvapila svoboda, kterou dostal od Českého olympijského výboru? A jak vznikala kolekce pro paralympiky a paralympičky?

Jan Černý

Reakce na kolekci sportovního oblečení byly pozitivní i negativní. Rozpory budil obzvláště plášť. „Oba tábory obhajovaly svůj názor a já si vážím toho, že mnoha lidem stálo za to tu kolekci obhajovat. Možná se to stalo v Česku poprvé, protože dřív to sklidilo vlnu názorů, a tím to skončilo. Teď se válčilo,“ usmívá se Jan Černý.

„Pokud se to někomu nelíbí, mně se taky spousta věcí nelíbí. Kolekci jsme konzultovali se sportovkyněmi a sportovci, kteří se k tomu vyjadřovali. Při zahájení na lodi byli nadšení a fotili se.

„Nenapadlo mě, že kolekce vzbudí i reakce zahraničních médií a ten velký úspěch, který sklidila, je pro mě o to větší, že jsme porazili módní giganty. Mám z toho obří radost,“ uzavírá v Blízkých setkáních návrhář Jan Černý.

autoři: Vasil Fridrich , eh

Související