Ve sportu je třeba děti postrčit, ale nepřehnat to, radí bývalá tenistka Helena Suková

3. červenec 2020

Pochází z tenisové rodiny a ve sportu toho dokázala hodně. Dnes se věnuje psychologii a varuje před úskalími ambiciózních rodičů.

„Všichni chceme, aby před sebou děti měly nějaké cíle, aby je lákalo něčeho dosáhnout. Je třeba najít tu míru, kdy je postrčit, ale nepřehnat to a nezničit jim poznámkami nejen zábavu, ale někdy bohužel i zbytek života. Je to složité,“ přemýšlí nahlas bývalá světová tenistka.

„Když dítě dělá sport a začne se chovat jinak, tak je načase, aby se vyhledal specialista. Protože to dítě by mohlo mít problémy nejen sportovní, ale i svoje vlastní. A díky sportu se objeví dřív a máte šanci dřív zasáhnout,“ radí Helena Suková.

Nesplněné sny

Často jsou děti pod tlakem nesplněných snů rodičů, kterým se něco nepovedlo. „Mohou to být i nesplněné sny trenérů nebo okolí. Pořád je třeba mít na mysli dítě a pak teprve to, že jsme chtěli něčeho dosáhnout."

Měli jsme s bráchou velkou kliku, že nás naši do ničeho netlačili. Na kurtech jsme byli, ale nikdy jsme necítili tlak, že něco musíme,“ vzpomíná v Blízkých setkáních s Alešem Cibulkou.  

V kolika letech začala s tenisem? Zakazovali jí ho rodiče? Jaké jsou teď její hlavní zájmy? Hraje pořád ráda tenis?  

autoři: Aleš Cibulka , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.